"Am făcut-o. În doar câteva ore am strâns 7,4 miliarde de euro pentru vaccin, diagnosticare şi tratament. Asta va contribui la începerea unei cooperări globale fără precedent", a declarat Ursula von der Leyen, precizând că vedeta muzicii pop Madonna a anunţat o contribuţie de 1 milion de dolari, scrie Agerpres.

Comisia Europeană a dat lovitura de începere a acestui "maraton online" la ora locală 15:00 (13:00 GMT) prin anunţarea unei contribuţii de un miliard de euro. Franţa şi Germania au ridicat apoi ştacheta donaţiilor la peste 2 miliarde de euro, cu contribuţii de 500 şi, respectiv, 525 milioane de euro. La o oră de la lansarea conferinţei, fuseseră promise peste 5 miliarde de euro.

Italia a promis 140 de milioane de euro, Spania - 125 de milioane de euro, Canada a anunţat o contribuţie de 850 de milioane de dolari, alături de o donaţie de 500 de milioane de dolari de la Arabia Saudită, 388 de milioane de lire sterline de la Marea Britanie, 60 de milioane de dolari de la Israel şi 1,3 milioane de dolari de la Africa de Sud.

Totuşi, notează DPA, nu se ştie pentru moment câte dintre aceste angajamente de finanţare reprezintă fonduri noi.

Deşi s-au realizat angajamente de 7,4 miliarde de euro, Ursula von der Leyen a afirmat că va fi nevoie de "mult mai mult" în lunile care vor urma.

"Sprintul de astăzi este un început grozav pentru maratonul nostru", a mai spus Ursula von der Leyen după teledonul de trei ore deschis statelor, organizaţiilor, filantropilor şi celebrităţilor din lumea întreagă.

Obiectivul declarat al acestui teledon mondial era adunarea a 7,5 miliarde de dolari.

Demersul are ca scop să pună laolaltă resurse pentru dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin şi a unor tratamente eficace şi să le facă disponibile la nivel mondial, la preţuri accesibile.

Guvernele, filantropii, conducătorii de mari companii şi celebrităţi au fost chemaţi să participe la această colectare mondială de fonduri.  Printre participanţi se vor afla cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Papa Francisc şi-a afirmat duminică sprijinul faţă de obiectivele conferinţei.

În pofida unor evoluţii recente promiţătoare, mulţi cercetători nu se aşteaptă totuşi ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare pe scară largă înainte de anul viitor, cel mai devreme.

Este vorba, la acest ”maraton online”, despre promisiuni şi angajamente. Însă este vorba doar despre un ”start”, deoarece ”sunt necesari mulţi bani”, avertizează organizatorii.

Ursula von der Leyen se sprijină pe Fundaţia lui Bill şi Melindei Gates, care va juca un rol important în această colectare de fonduri. Miliardarul şi filantropul american pledează în favoarea unei mobilizări generale a îngrijitorilor, cercetătorilor şi guvernanţilor.

Un vaccin este ”cea mai bună şansă a noastră colectivă de a învinge virusul”, a subliniat preşedinta CE. Ursula von der Leyen vrea ca acest vaccin să fie gata la toamnă.

Dintre banii stânși, patru miliarde sunt destinate dezvoltării unui vaccin, două miliarde de euro tratamentelor, iar restul fabricării de teste, precizează Comisia Europeană.