"Este imposibil să fie modificat unilateral, să se ignore sau să nu i se mai aplice dispoziţiile. Este o chestiune de drept, de încredere şi de bună credinţă. Încrederea este fundaţia oricărui parteneriat puternic", a afirmat ea în discursul privind starea Uniunii, susţinut în Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Ea a citat-o pe Margaret Thatcher, fost premier britanic: "Regatul Unit nu îşi încalcă tratatele. Asta ar fi rău pentru Marea Britanie, rău pentru relaţiile cu restul lumii şi rău pentru orice viitor tratat comercial".

"Ce era adevărat atunci este în continuare adevărat", a subliniat şefa CE.

Declaraţiile sale survin după ce premierul britanic Boris Johnson a propus un controversat proiect de lege care revine asupra unor angajamente asumate în cadrul acordului privind Brexit-ul, în special în ceea ce priveşte protocolul menit a evita întoarcerea la o frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord.

"UE şi Marea Britanie au convenit că este cel mai bine şi singurul mijloc de a asigura pacea în insula Irlanda. Şi nu vom reveni niciodată la asta. Acest acord a fost ratificat de această adunare şi de Camera Comunelor", a reamintit ea.

Ursula von der Leyen a mai declarat că orice zi care trece reduce şansele de a ajunge la un nou acord comercial cu Marea Britanie şi a atras atenţia Londrei că a mai rămas "foarte puţin timp" pentru adoptarea unei înţelegeri până la sfârşitul anului, potrivit Reuters.

În discursul său privind starea Uniunii, preşedinta CE a dedicat doar câteva fraze subiectului Brexit, concentrându-se în special pe relansarea economică în urma pandemiei de coronavirus, precum şi pe investiţiile din domeniile digital şi ecologic, comentează agenţia britanică de presă.

"Cu fiecare zi care trece, şansele unui acord obţinut la timp încep să se reducă. Ne-a mai rămas foarte puţin timp", a spus Ursula von der Leyen.


Proiect de lege controversat

Proiectul de lege al premierului britanic Boris Johnson de a se reveni, cu încălcarea dreptului internaţional, asupra anumitor angajamente asumate în contextul Brexit-ului, a fost adoptat, luni, în Camera Comunelor.

Premierul Boris Johnson consideră propunerea "esenţială pentru menţinerea integrităţii politice şi economice a Marii Britanii". El a acuzat UE că foloseşte dispoziţiile menite să asigure pacea în Irlanda de Nord ca "pârghie" în negocierile în curs şi că ameninţă să creeze "o frontieră vamală în propria noastră ţară".

Proiectul său de lege reprezintă o "plasă de siguranţă" sau o "poliţă de asigurare" la care Londra nu va trebui să recurgă dacă va ajunge la un acord cu Bruxelles-ul.

"Niciun prim-ministru britanic, niciun guvern, niciun parlament nu ar putea accepta" astfel de condiţii, a argumentat Johnson, răspunzând în special criticilor formulate de cinci dintre predecesorii săi, de la John Major la Theresa May.

Tratatul prevede dispoziţii vamale speciale pentru Irlanda de Nord, menite în special să evite restabilirea unei frontiere fizice între Republica Irlanda, membră a UE şi provincia britanică, în conformitate cu acordul de pace din 1998.

Irlanda de Nord trebuie să respecte, timp de patru ani, anumite dispoziţii europene, în special în ceea ce priveşte comerţul cu mărfuri. În opinia Londrei, UE ameninţă cu refuzul includerii Marii Britanii pe lista ţărilor autorizate să exporte produse alimentare către acest teritoriu, ceea ce ar împiedica importurile în Irlanda de Nord din restul ţării.