Locuitorii din orasul Rjukan, din Telemark, Norvegia, se bucura cum pot de fiecare raza de soare care ajunge la ei. Si asta pentru ca, in localitatea situata intr-o vale, la bazele muntilor abrupti, astrul ajunge sa lumineze foarte putin, mai ales intre lunile septembrie si martie, scrie portalul Mnn.com. Asa ca cei nici 3.400 de locuitori prind doar cateva ore de lumina si de caldura pe tot parcursul zilei.

Ca sa prelungeasca acest interval, consiliul municipal a suspendat trei oglinzi gigant pe unul din versantii muntelui, care sa reflecte lumina soarelui in piateta din fata primariei. Folosindu-se de puterea solara, oglinzile hi-tech sunt proiectate in asa fel incat sa urmareasca miscarile soarelui pe cer pe tot parcursul zilei.

Sursa foto: Mediafax

Trei oglinzi uriase, cunoscute ca "heliostate", aduse cu elicoptere la 450 de metri deasupra orasului si montate pe parte muntelui, vor proiecta lumina soarelui in valea in care se afla Rjukan. Mai exact in piata urbei.

Ideea nu este una noua. A fost pentru prima oara sugerata acum 100 de ani de catre un muncitor de la centrala hidroelectrica, dar pe atunci nu dispunea din pacate de toate materialele necesare constructiei. In 2006, un proiect similar a fost instalat cu succes in satul Viganella din nordul Italiei. O delegatie norvegiana a mers atunci in vizita in Peninsula pentru a vedea cum s-a transformat viata locuitorilor. Si au fost impresionati. 

Dupa cinci ani de discutii, consiliul orasului Rjukan a cazut de acord sa investeasca 5 milioane de coroane (544.000 de lire sterline), pentru a construi celebrele oglinzi. Acestea sunt controlate printr-un computer pentru a urmari soarele, ajustand cel mai bun unghi pentru a se asigura ca piata orasului se va scalda in lumina. Cateva panouri solare vor directiona anumite echipamente pentru a spala automat oglinzile gigant.