Arbitrii OMC se întâlnesc luni, la Geneva, la ora locală 10:00 a.m., pentru a finaliza un caz vechi de 15 ani deschis de Statele Unite.

Washingtonul cere compensaţii pentru ceea ce consideră subvenţii ilegale acordate de guvernele europene producătorului de avioane Airbus.

La începutul acestei luni, acţiunile Airbus au scăzut în urma informaţiilor că OMC va decide în favoarea Statelor Unite, acordând preşedintelui Donald Trump dreptul de a impune taride de miliarde de dolari, drept compensaţie.

Washingtonul a anunţat că doreşte să impună tarife de până la 100% exporturilor europene în SUA, în valoare de aproximativ 11,2 miliarde de dolari pe an.

Surse citate de Reuters au relatat joi că guvernul american nu va ajunge la o astfel de sumă, dar va obţine dreptul de a aplicate tarife unor produse europene de circa 7,5 miliarde de dolari pe an.

Statele Unite au conceput deja o listă de produse europene din care va face o selecţie, după ce OMC va stabili o sumă corespunzătoare.

Pe lângă de avioane şi componente de avioane fabricate în Europa, între aceste bunuri se mai află motociclete, alimente, băuturi, haine, componente metalice şi echipamente pentru fabricarea bijuteriilor.

UE a deschis propriul caz la OMC, în care susţine că producătorul de avioane Boeing beneficiază de asistemţă financiară incorectă din prtea guvernului federal american. Decizia arbitrilor OMC este aşteptată peste aproximativ nouă luni.

Directorul comercial al Airbus, Christian Scherer, a declarat săptămână trecută pentru CNBC că litigiile nu vor avantaja niciuna dintre companii.

În luna aprilie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la o listă preliminară de produse din Statele Unite pentru care ar urma să impună tarife. Între acestea se află avioane, produse chimice şi produse alimentate, cum ar fi peşte congelat şi citrice.