"Propunem rezolvarea problemei unui ajutor financiar pentru Ucraina. Noi am definit valoarea sa la aproximativ 20 de miliarde de euro", a declarat Azarov in cadrul unui consiliu de ministri, relateaza Mediafax.

"Nu vorbim despre un ajutor constand in fonduri nerambursabile de la bugetul european, (o ocazie) pierduta, suntem realisti, ci propunem Uniunii Europene sa participe la investitii in proiecte comune reciproc avantajoase, ca extinderea si modernizarea culoarelor de transport", a adaugat el, referindu-se cat se poate de transparent la gazoductele care traverseaza tara.

Ucraina, care se confrunta cu mari dificultati economice si financiare, a renuntat sa semneze un acord se asociere cu UE, care prevede crearea unei zone de liber-schimb, invocand pierderi economice pe care le-ar produce tarii o criza cu Rusia.

Acest pas inapoi se afla la originea celui mai important val de proteste intregistrat de la "revolutia portocalie" din 2004 si pana in prezent in aceasta fosta republica sovietica. "Guvernul este favorabil unei semnari rapide a acestui acord, dar vrem sa instauram conditii si sa minimalizam pierderile economiei noastre", a spus Azarov.

El a oferit asigurari ca o aderare la uniunea vamala creata de Rusia nu se afla pe ordinea de zi a unei intalniri prevazute intre presedintele Viktor Ianukovici si omologul sau rus Vladimir Putin, pe 17 decembrie, la Moscova. "Vreau sa devansez speculatiile - nu va avea loc nicio discutie despre Uniunea Vamala (rusa), Guvernul nu pregateste niciun document", a insistat acesta.

Moscova a promis miliarde de dolari ca ajutoare Kievului, in cazul in care acesta se alatura uniunii sale vamale.
Opozitia l-a acuzat pe Ianukovici ca "vinde" Ucraina Rusiei si a reclamat plecarea imediata a acestuia de la putere.

Pe de alta parte, Berlinul a calificat miercuri drept o manevra diversionista solicitarea formulata miercuri de catre Kiev cu privire la cele 20 de miliarde de euro ajutoare europene in schimbul semnarii unui acord de asociere cu UE.

"Cu aceasta cerere, liderii ucraineni par sa doreasca sa efectueze o diversiune in privinta responsabilitatii pe care o au fata de situatia actuala si cea politica din Ucraina", a declarat un adjunct al purtatorului de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Georg Streiter, intr-o conferinta de presa obisnuita, raspunzand unei intrebari cu privire la declaratia lui Azarov. Streiter a cerut din nou Guvernului ucrainean sa renunte la violenta, dupa ce forte ucrainene antirevolta au incercat sa disloce mii de manifestanti simpatizanti ai opozitiei din centrul Kievului.

"Guvernul german observa cu mare ingrijorare interventia fortelor de ordine in Piata Independentei", a adaugat el, precizand ca Berlinul "sustine eforturile sefei diplomatiei UE Catherine Ashton", care a sosit marti la Kiev. "Pentru ca sa existe o iesire practica din situatie este necesar un dialog serios din partea conducatorilor ucraineni cu manifestantii, societatea civila si opozitie", a adaugat Streiter.

"Germania si UE vor in continuare sa semneze un acord de liber-schimb si asociere" cu Ucraina, a continuat el. Intrebat despre eventuale sanctiuni vizand Ucrainei, purtatorul de cuvant a refuzat sa raspunda.

Ministrul german de Externe Guido Westerwelle a indemnat "cu insistenta" Guvernul ucrainean sa "se abtina de la orice forma de violenta". "Intr-o democratie, nu poti sa interzici pur si simplu manifestatii pasnice (...). Aceste manifestatii sunt expresia vie a aspiratiei oamenilor catre o Ucraina europeana", a adaugat el.

Sute de politisti ucraineni antirevolta au lansat un asalt, miercuri dimineata, impotriva manifestantilor proeuropeni care ocupau Piata Independentei din Kiev, galvanizand mobilizarea opozitiei si provocand reactii de condamnare din partea unor tari europene.