Deprecierea lirei turceşti a continuat şi vineri, pe fondul sporirii temerilor noii agenţii de supervizare bancară (SSM) din cadrul BCE privind expunerea unora dintre cele mai mari bănci din zona euro - BBVA, UniCredit şi BNP Paribas - la Turcia, au declarat pentru Financial Times (FT) surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Declinul vine după ce un înalt oficial turc a fost primit miercuri la Departamentul de Stat de la Washington, pentru a încerca dezamorsarea crizei diplomatice dintre cele două ţări după încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson, scrie Agerpres.

Vineri dimineaţă, moneda Turciei a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar, după ce, în cursul nopţii, s-a depreciat cu peste 5%. Ulterior s-a tranzacţionat la 5,82 lire/USD. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 35% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare şi a tensiunilor geopolitice.

În urma deprecierii lirei turceşti, SSM a început în ultimele luni să urmărească atent legăturile creditorilor europeni cu Turcia, dar situaţia nu a ajuns într-un punct critic. Sunt expuse în special grupurile bancare BBVA (Spania), UniCredit (Italia) şi BNP Paribas (Franţa), toate cu operaţiuni semnificative pe piaţa turcească, susţin sursele.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a minimalizat joi noaptea îngrijorările cetăţenilor privind deprecierea lirei.

Acţiunile băncilor europene sunt sub presiune, indicele Euro Stoxx Banks înregistra vineri dimineaţă un declin de 0,5%, în timp ce titlurile BBVA au scăzut cu 4%, ale UniCredit cu 2,3% şi ale BNP Paribas cu 1,2%.

BCE este îngrijorată că debitorii din Turcia, afectaţi de deprecierea semnificativă a lirei, ar putea să nu-şi mai poată achita creditele în valută, care constituie aproximativ 40% din activele sectorului bancar turcesc.

Deprecierea lirei faţă de dolar a lăsat şi băncile locale expuse din cauza nivelului împrumuturilor în valută din Turcia. Analiştii de la Goldman Sachs susţin că o depreciere până la 7,10 lire/USD "ar putea eroda în mare măsură excesul de capital al băncilor".

Charles Robertson, economist şef al Renaissance Capital, apreciază că "pieţele şi-au pierdut încrederea în triumviratul preşedintelui Erdogan, ginerele său numit ministru de Finanţe şi capacitatea Băncii Centrale de a acţiona aşa cum trebuie".

Joi, ministrul turc de Finanţe a dat asigurări că sectorul bancar este protejat de structura robustă a capitalului şi de bilanţ. "Contrar declaraţiilor speculative făcută pe piaţă privind băncile şi companiile noastre noastre, autorităţile noastre de reglementare nu văd o problemă în cursul de schimb sau la nivelul lichidităţilor", a menţionat acesta.

Reprezentanţii BCE, BBVA, UniCredit şi BNP Paribas nu au comentat informaţiile.

Economia Turciei arată semne de supraîncălzire, inflaţia urcând la aproape 15%. De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut aproximativ 43% din valoare, din cauza temerilor privind creşterea influenţei preşedintelui Tayyip Erdogan asupra politicii monetare.

Luna trecută, Turcia a eliminat o clauză care stipula că mandatul guvernatorului Băncii Centrale are o durată de cinci ani, printr-o ordonanţă de urgenţă publicată cu puţin timp înainte ca preşedintele Recep Tayyip Erdogan să depună jurământul pentru un nou mandat.

Decretul, publicat în Monitorul Oficial, a eliminat clauza care prevedea că "guvernatorul Băncii Centrale este numit printr-o decizie a Cabinetului pentru un mandat de cinci ani. Guvernatorul poate fi reconfirmat în funcţie la finalul acestei perioade".

De asemenea, s-a renunţat la cerinţa ca viceguvernatorii Băncii Centrale să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în domeniul financiar bancar, precum şi la prevederea ca aceştia să fie propuşi de guvernator.