Atât timp cât Turcia nu respectă libertatea de exprimare, drepturile omului şi se îndepărtează tot mai mult de normele europene, nu putem să finanţăm un asemenea regim cu fonduri europene”, a declarat eurodeputatul român Siegfried Mureşan, raportor general al bugetului pentru 2018.

Doi diplomaţi europeni spun că guvernele UE s-au înţeles săptămâna aceasta cu Parlamentul European (PE) să retragă 105 milioane de euro din findurile menite să contribuie la finanţarea reformelor politice în Turcia şi să suspende alte 70 de milioane de euro destinate Ankarei în cazul unei îmbunătăţiri a situaţiei drepturilor omului.

În afară de banii pe care UE îi datorează Turciei în cadrul acordului vizând să împiedice plecarea migranţilor şi refugiaţilor către Europa, Ankara urma să primească în total 4,4 miliarde de euro din partea UE în peroada 2014-2020.

Anumite guverne europene recomandă ca unele fonduri să fie blocate de UE ori să fie direcţionate către ONG-uri din Turcia.

Săptămâna viitoare guvernele şi europarlamentarii urmează să decidă dacă Ankara va pierde accesul la cele 3,5 miliarde de euro reprezenând împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), la care are aces până în 2020.

Aceste împrumuturi ar putea să fie reorientate către Ucraina şi alte foste republici sovietice, spun unii diplomaţi.

CE: ”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa”

Relațiile dintre Bruxelles și Ankara sunt la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu și tot mai multe voci europene vorbesc despre oprirea negocierilor de aderare a Turciei la UE, deși nicio decizie oficială nu a fost luată în acest sens.

Primul politician european care a spus că este în favoarea opririi negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană a fost Angela Merkel. ”Nu văd o aderare şi nu am crezut vreodată că va avea loc”, a spus ea, adăugând că este o chestiune doar de cine ”va închide uşa” prima - Turcia sau UE.

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au susținut-o pe Merkel, precizând că acţiunile autorităţilor turce exclud posibilitatea aderării ţării la Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat, în septembrie, în al trilea său discurs despre ”starea Uniunii” Europene, că Turcia se depărtează singură de UE şi nu va deveni o ţară membră a blocului european în ”viitorul previzibil”.

Juncker l-a criticat atât pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cât şi Guvernul de la Ankara, cărora le-a reproşat că au arestat jurnalişti şi că i-au catalogat pe unii lideri europeni drept ”fascişti şi nazişti”. Această atitudine a Ankarei ”exclude aderarea la UE a Turciei în viitorul previzibil”, a anunţat preşedintele Comisiei.

”Turcia face paşi uriaşi pentru a se îndepărta de Europa şi asta face imposibilă o ascensiune a Turciei la Uniunea Europeană”, a declarat și purtătorul de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene.

Însă orice decizie cu privire la oprirea oficială a negocierilor de aderare, care sunt de mult timp blocate, va trebui să fie luată de cele 27 de ţări membre ale UE, și nu de Executivul european de la Bruxelles.