În aceste condiții, cercetătorii de la Universitatea Berkeley, California, împreună cu producătorul celebrelor batoane de ciocolată Mars încearcă să salveze producția de cacao până când nu va fi prea târziu, scrie Business Insider.

Oamenii de știință încearcă să găsească o soluție de a modifica genetic planta, pentru a o face mai rezistentă la climatul în continuă încălzire.

Sub supravegherea lui Myeong-Je Cho, directorul unui institut de genetica a plantelor, care lucrează cu compania de produse alimentare Mars, planta de cacao va fi transformată în laboratoarele universtității.

Dacă vor reuși să transforme plantele, acestea vor putea să se adapteze mai ușor climei mai calde și mai uscate, care va pune stăpânire pe planetă în viitor.

Citește și: 34% dintre copiii din Coasta de Fildeș muncesc pe plantațiile de cacao. Mulți nu au gustat vreodată ciocolata

Plantele de cacao se cultivă în puține locuri din lume, tocmai pentru că sunt foarte pretențiose. Cresc doar în zone din proximitatea pădurilor tropicale, unde sunt doar 20 de grade și unde temperaturile, ploile și umiditatea sunt relativ constante pe toată durata anului.

Acesta este motivul pentru care jumătate de cantitatea de cacao la nivel mondial vine din doar două țări din vestul Africii: Republica Côte d’Ivoire și Ghana. Dar aceste regiuni nu vor mai fi pentru mult timp potrivite pentru producerea materiei prime pentru ciocolată. Până în 2050, temperaturile în continuă creștere vor împinge culturile de cacao din ce în ce mai mult spre munte, zone care în prezent sunt rezervate vieții sălbatice.

Mars, companie cunoscută cel mai bine pentru batoanele de ciocolată Mars și Snickers, investește 1 mld. de dolari într-un program numit “Sustainability in a Generation”, prin care vrea să reducă amprenta de carbon a afacerii sale cu mai mult de 60%, până în 2050.

Citește și: În 20 de ani, cacaua nu va mai exista. De la boabele de cacao din Africa, la prețul din supermarket. Din culisele unei industrii de 110 mld. dolari/an

Iar inițiativa de la Univestitatea din California este un alt efort făcut în fața încălzirii globale. Dacă lucrurile merg așa cum au fost planificate, cercetătorii ar putea dezvolta o plantă de cacao care nu se usucă și nu putrezește în locurile uscate, făcând posibilă plantarea ei și în zonele mai aride, care vor fi din ce în ce mai frecvente pe Terra.

Jennifer Doudna, cercetător genetician care a inventat CRISPR – o metodă revoluționară prin care se modifică genele organismelor, de la plante, la șoareci și oameni, pentru întărirea sistemului imunitar – spune că deși metoda ei s-a bucurat de atenție pentru că poate eradica bolile la oameni, aceasta se poate aplica și în agricultură.

Laboratorul de cercetare pe care îl conduce la Universitatea Berkeley se numește Institutul de Genomică Inovativă și mulți dintre absolvenții de aici se concentrează pe folosirea acestei metode pentru a-i ajuta pe micii fermieri să facă față daunătorilor care le decimează culturile și schimbărilor climatice.

Indiferent despre ce cultură agricolă este vorba, tehnologia pare a avea succes și poate fi cheia pentru dezvoltarea unui arsenal de alte tehnologii de care vom avea nevoie dacă vrem să mai mâncăm ciocolată în viitorul nu foarte îndepărtat.