Potrivit ministerului, bombardiere franceze Rafale au luat parte la manevre în spaţiul aerian deasupra Ciprului pentru a doua oară în ultimele zile, scrie Agerpres.

Media cipriote au relatat că Franţa doreşte să folosească aerodromul din Paphos şi baza navală din apropiere de Larnaca, şi se aşteaptă ca un acord bilateral să fie semnat în curând.

Parisul vrea să-şi sporească prezenţa în estul Mării Egee, deoarece Franţa este interesată de rezervele de gaze naturale descoperite la sud de Cipru.

Companii franceze iau parte la explorarea rezervelor de gaze naturale estimate, descoperire ce a provocat tensiuni între guvernul cipriot (grec) şi Ankara.

Ankara a avertizat în repetate rânduri companiile petroliere împotriva oricăror prospecţiuni energetice în largul insulei mediteraneene divizate.

Turcia a început de asemenea să foreze în zonă. În februarie, Uniunea Europeană a avertizat Ankara să se abţină de la orice acţiune de ameninţare în zonă după ce au avut loc acolo mai multe incidente navale.

Ciprul este divizat din 1974 în două părţi: o entitate separatistă în nord, unde locuiesc ciprioţii turci şi care este recunoscută doar de Ankara, şi în sud, unde trăiesc ciprioţii greci. Întreaga insulă a fost admisă în Uniunea Europeană, dar legile UE se aplică doar în partea de sud, care nu este recunoscută de către Turcia.

Ankara a respins acordul privind explorarea rezervelor de gaze fără un acord cuprinzător privind Cipru şi fără consimţământul ciprioţilor turci.

Republica Cipru, care îşi exercită autoritatea doar pe două treimi din teritoriul insulei, a semnat în ultimii ani contracte de explorare cu giganţi de hidrocarburi.

Ankara, ale cărei trupe au ocupat 37% din teritoriul insulei, în 1974, ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia, cere suspendarea oricăror lucrări de explorare de către ciprioţii greci, subliniind că o soluţie la divizarea Ciprului nu a o fost încă găsită.

La începutul lunii noiembrie anul trecut, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a calificat pe cei care sfidează Ankara drept 'răufăcători' care merită acelaşi tratament ca inamicii Turciei în Siria.

Anul trecut, o navă închiriată de compania petrolieră italiană Eni, pentru a efectua prospecţiuni în largul Ciprului, a trebuit să renunţe, după ce a fost blocată de nave de război turceşti. Aceasta nu a împiedicat Cipru să invite în octombrie Total, Eni şi ExxonMobil să liciteze pentru un nou bloc de gaze offshore, Blocul 7, situat în "Zona economică exclusivă" a insulei. Blocul 10 a fost deja acordat companiei ExxonMobil şi Qatar Petroleum.