Intruniti la Forumul Economic de la Davos, din Elvetia, guvernatorii celor mai mari banci din Brazilia, China si Nigeria, precum si directorii Coca-Cola si Renault-Nissan au lasat sa se inteleaga ca investitiile in tarile din grupul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) aduc in continuare profit doar datorita marimii pietelor de consum pe care le au.

Situatia difera insa de la tara la tara. Potrivit guvernatorului bancii chineze Yi Gang, China ar trebui sa atinga in 2013 o crestere de maxim 8%, dupa sapte semestre consecutive de declin economic.

La polul opus se afla Brazilia, care, desi are mari rezerve de lemn si petrol, a inregistrat anul trecut o crestere de numai 1%, dupa ce in 2010 aceasta fusese de 7,5%. Economia are sanse sa isi revina in 2014 si 2016, datorita valului de turisti care vor lua parte la Cupa Mondiala si Jocurile Olimpice de Vara, gazduite in tara.

Christine Lagarde, sefa Fondului Monetar International, spune ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui ca in acest an sa isi indrepte eforturile spre “refacerea modelelor de afaceri pentru a creste cererea de produse si servicii”.

Performantele slabe ale tarilor din grupul BRICS (mai putin China) au facut ca investitorii sa isi indrepte atentia catre un nou val de tari aflate in curs de dezvoltare. Preferatele acestora sunt cele care au o populatie importanta, ca Nigeria, Turcia si Mexic. Insa nici aceste natiuni nu sunt ferite de probleme.

Exporturile de petrol din Mexic au inregistrat scaderi succesive in ultimul deceniu, 42% din populatie traieste la limita saraciei iar oamenii au inceput sa paraseasca tara. Drogurile sunt si ele o problema majora, facand zeci de mii de victime in regiune.

Nigeria, la randul ei, desi si-a dublat rata de crestere in ultimii 20 de ani, se confrunta de asemenea cu saracia si coruptia, tara fiind una din cel mai putin transparente din punct de vedere economic.