Potrivit noii reguli anunţate vineri, femeile cu vârsta peste 21 de ani pot aplica pentru un paşaport fără autorizaţie din partea unui bărbat.

Toţi adulţii pot solicita acum paşaport şi pot călători, oferind femeilor condiţii de egalitate cu bărbaţii, scrie News.ro.

Decretele regale garantează de asemenea femeilor dreptul de a înregistra naşterea copilului, a căsătoriei sau a divorţului.

De asemenea, acestea acoperă reglementările privind angajarea care extind oportunităţile de muncă pentru femei. Conform regulilor, toţi cetăţenii au dreptul de a lucra fără să se confrunte cu discriminare bazată pe gen, incapacitate sau vârstă.

Până în prezent, femeile saudite erau nevoite să ceară permisiunea unui tutore bărbat - soţ, tată sau frate, pentru a obţine un paşaport sau pentru a călători în străinătate.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a redus restricţiile în ţară, printre acestea se numără şi interdicţia femeilor de a şofa, toate pentru a deschide mai mult ţara.

În 2016, el a dezvăluit un plan de transformare a economiei până în 2030, cu scopul de a creşte oportunităţile de muncă ale femeilor la 30% de la 22%.

Au existat mai multe cazuri de femei care au căutat azil în ţări precum Canada, după ce au acuzat opresiunea masculină.

În ianuarie, Canada i-a oferit azil lui Rahaf Mohammed al-Qunun, în vârstă de 18 ani. Ea a fugit din Arabia Saudită şi a încercat să scape către Australia. Când autorităţile thailandeze au încercat să o trimită înapoi, ea s-a baricadat într-o cameră de hotel de la aeroportul din Bangkok pentru că s-a temut că familia o va ucide după ce a renunţat la Islam.

Organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului au acuzat adesea că femeile sunt tratate drept cetăţeni de categoria a doua în această ţară.