La finalul unui audit extern, Ministerul saudit al Energiei a anunţat că rezervele dovedite de petrol ale Regatului se ridicau la finele anului 2018 la 263,2 miliarde barili, în creştere faţă de cifra de 261 miliarde dolari pe care a utilizat-o timp de aproape trei decenii, scrie Agerpres.

De asemenea, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, deţine şi rezerve de petrol estimate la 2,9 miliarde de barili într-o zonă neutră aflată la graniţa cu Kuweitul, ceea ce duce cifra totală a rezervelor la 266,1 miliarde barili.

În plus, conform auditului efectuat de firma de consultanţă independentă DeGolyer and MacNaughton (D&M), rezervele de gaze naturale ale Arabiei Saudite au fost evaluate la 9.200 miliarde metri cubi, în creştere faţă de cifra de 8.560 miliarde metri cubi vehiculată anterior.

"Aceste rezultate arată că rezervele de petrol şi gaze ale Regatului sunt mai mari decât a fost anunţat anterior", a declarat ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de petrol şi al treilea producător mondial de petrol după SUA şi Rusia cu o producţie de aproximativ 10,6 milioane barili de petrol pe zi (mbj).

Preţurile petrolului au crescut miercuri cu peste 4%, după negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China, care au mărit aşteptările de relaxare a tensiunilor, un anumit sprijin venind şi din partea reducerii producţiei de către OPEC, transmite Reuters.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a urcat cu 4,8%, la 52,16 dolari pe baril, fiind pentru prima oară în acest an când a depăşit pragul de 50 de dolari.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a avansat cu 4,2%, la 61,2 dolari pe baril. Creşterile puternice consemnate miercuri au continuat avansul din acest an, care a depăşit 13%.