Acesta a fost cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi de peso-ul argentinian după ce a fost lăsat să floteze liber în luna decembrie 2015, scrie Agerpres.

Peso-ul a coborât miercuri până la valoarea record de 34,10 unităţi pentru un dolar şi de la începutul acestui an s-a depreciat cu 45,3% în raport cu dolarul american, ceea ce a impus intervenţii semnificative ale băncii centrale.

Deprecierea peso-ului a determinat Argentina să se adreseze FMI pentru o linie de credit de 50 de miliarde de dolari la începutul acestui an.

În cadrul acestui acord, guvernul de la Buenos Aires a promis că va urgenta planurile de reducere a deficitului fiscal. Însă având în vedere continuarea deprecieri peso-ului, care face rambursarea datoriilor în dolari mai scumpă, investitorii sunt îngrijoraţi că ajutorul FMI ar putea să nu fie suficient.

"Am dat instrucţiuni personalului FMI să reexamineze calendarul programului financiar", a spus Christine Lagarde, care a precizat că discutat miercuri acest subiect cu preşedintele Mauricio Macri.

Directorul FMI a mai spus că autorităţile de la Buenos Airs s-au angajat să îşi revizuiască planurile economice "pentru a izola mai bine Argentina de recentele evoluţii de pe pieţele financiare internaţionale, inclusiv prin politici monetare şi fiscale întărite".

Potrivit datelor oficiale, Argentina are de rambursat anul viitor datorii în monedă locală şi valută în valoare de 24,9 miliarde de dolari. În luna iunie a acestui an FMI şi Argentina au încheiat un acord de împrumut de 50 de miliarde de dolari, iar o primă tranşă de 15 miliarde de dolari a fost deja eliberată.

Argentina, a treia mare economie din America Latină, nu reuşeşte să iasă dintr-un ciclu de crize financiare care au loc o dată la zece ani. Cea mai recentă a avut loc în 2002, când Argentina a intrat în incapacitate de plată, iar milioane de argentinieni din clasa de mijloc au intrat în sărăcie.

Investitorii sunt îngrijoraţi că Argentina ar putea să nu îşi respecte obligaţiile financiare, pe fondul inflaţiei ridicate, al economiei slabe şi al impactului vânzărilor de active emergente care au loc la nivel mondial.

Argentina trebuie să ramburseze în acest an datorii externe în peso echivalente cu 24,9 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale. Necesarul total de finanţare din acest an este de 32,3 miliarde de dolari, iar deficitul bugetar primar este estimat la 7,4 miliarde de dolari.

Guvernul anticipează că economia se va contracta cu 1% în 2018, dar că anul viitor va înregistra o creştere de cel puţin 1,5%.

Mauricio Macri a încheiat în luna iunie un acord standby cu FMI în valoare de 50 de miliarde de dolari, care a redus necesitatea ca Argentina să se finanţeze scump pe piaţa de obligaţiuni, iar pesoul s-a stabilizat temporar. Guvernul a anunţat ulterior economii bugetare de peste 2 miliarde de dolari, proces pe care s-a angajat să îl continue.