Restaurantele sunt rezervate 100%, magazinele sunt pline de clienti, iar bursele se bucura de plin boom. Pentru Hong Kong, lucrurile n-au stat nicicand mai bine, noteaza jurnalistii britanici. Modelul “o singura tara, doua sisteme” s-a dovedit a fi o strategie buna pentru fosta colonie engleza, devenita astazi unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii.

The Telegraph scrie ca un bancher din Londra poate spera sa castige pana la 286.000 de lire sterline pe an, din salariu si bonusuri, in timp ce in Hong Kong, suma depaseste lejer 300.000 de lire. Daca luam in considerare faptul ca taxele pe venituri din Hong Kong sunt mult mai mici decat cele din Anglia, China se transforma intr-o destinatie de vis pentru o cariera profitabila. Fireste, atata timp cat imigrantii nu sunt deranjati de poluarea cumplita a aerului de acolo.

“Hong Kong are magazine care rivalizeaza cu succes New York, iar serviciile filialelor offshore eclipseaza Geneva”, povesteste un bancher care a dat Londra pe Asia, iar acum traieste in Hong Kong.

Anul trecut, Hong Kong a raportat un numar record de turisti: 45 de milioane, dintre care cea mai mare parte dintre ei au provenit din teritoriile chineze. Important este insa faptul ca datorita acestui record, economia a explodat, pur si simplu: mall-urile au devenit neincapatoare, milionarii si miliardarii din Asia au preferat cumparaturile de lux si proprietatile imobiliare. Toate astea departe de criza financiara si economica din Vest, unde cele mai multe state se confrunta inca cu un somaj ridicat si deficite bugetare.

Sursa foto: Mediafax

Cu toate astea, boom-ul din Asia nu este insa laudat si aplaudat de toti economistii. Mai mult, multi experti sustin ca Hong Kong se afla foarte aproape de un “taifun financiar”. Pentru ca fiecare boom atrage dupa sine o criza. Cu atat mai mult cu cat Hong Kong, in moderna sa istorie financiara, a fost lovit de o serie de bule spectaculoase urmate de crize severe.

“Parerea mea e ca totul arata ca un ciclu: avem boom, urmeaza dezastrul”, a declarat Duncan Innes-Ker, analist in cadrul nomist Intelligence Unit din Asia.

„Hong Kong se afla in calea unui taifun care acum se contureaza pe continent”, spune si Sharmila Whelan, un alt analist.
„O recesiune urata in China, precum si o corectie brusca a pietei imobiliare din Hong Kong ar lovi grav economia din teritorii. Problemele cu care se confrunta China au devenit insurmontabile, iar probabilitatea ca anul acesta sa devina catastrofal e mare”, adauga Whelan.

Pentru a intelege ce se intampla, de fapt, mai multi economisti si analisti din Hong Kong au publicat, in martie, un raport care arata principalele cauze care ar putea duce la o criza severa in Asia. Raportul subliniaza schimbarile care au avut loc in relatiile economice dintre Hong Kong si China din 2008 incoace. Si anume, inainte de criza, China n-a reprezentat niciodata mai mult de 10% din creantele externe ale institutiilor financiare din Hong Kong. In 2013, creantele Chinei au depasit 49 de procente, in special datorita cresterii subsidiarelor offshore ale celor mai mari banci controlate de statul chinez.

Agentia de rating Moody`s a clasificat, in martie, operatiunile bancare ale celor mai mari trei banci din Hong Kong ca fiind „negative” (nesigure).

Sursa foto: Mediafax

„O criza imobiliara in China ar avea un impact major asupra sectorului bancar din Hong Kong, dar si asupra PIB-ului. O criza in China se traduce prin mai putine investitii straine (din Occident), ceea ce va afecta automat Hong Kong”, a explicat si Andrew Scott, profesor de economie in cadrul London Business School.

In prezent, sectorul financiar din Hong Kong este vazut ca fiind unul dintre cele mai prudente si bune din lume, la nivel macroeconomic. Intrebarea e daca insasi Autoritatea Monetara din Hong Kong poate proteja teritoriul de o eventuala criza de creditare in China. „Economia chineza este atat de bine controlata incat guvernul de acolo va putea face fata oricarei situatii. Ideea cum ca autoritatile locale nu vad pericolul este stupida. Daca asta se intampla, daca exista acest pericol, este pentru ca ei permit asta”, e de parere un bancher din Hong Kong.

„Ca se afla in plim boom sau ca ar putea ajunge in mijlocul unui taifun, Hong Kong se afla intr-un rollercoaster in momentul de fata. Iar asta e o certitudine”, concluzioneaza The Telegraph.