Reformarea Fondul European de Stabilitate Financiara va permite acestuia sa imprumute la dobanzi de numai 3,5%, potivit documentului care contine concluziile summit-ului de joi al liderilor europeni si care urmeaza sa fie publicat la finalul reuniunii.

Maturitatea imprumuturilor acordate de institutie va fi extinsa de la o medie de 7,5 ani la cel putin 15 ani.

Fondul de Stabilitate Financiara, cu resurse de 440 miliarde euro, este controlat de guvernele din zona euro si a fost infiintat anul trecut pentru a atrage din piata fonduri destinate sprijinirii statelor cu probleme. Fondul a plasat in iunie obligatiuni de 5 miliarde euro, cu scadenta la 10 ani si un randament de 3,49%.

Pana acum, fondul nu a fost folosit pentru sprijinirea Greciei, desi a cofinantat pachetele de finantare externa ale Irlandei si Portugaliei.

Institutia va obtine atributii de a recapitaliza banci prin imprumuturi catre guvernele zonei euro, chiar si catre cele care beneficiaza de programe de ajutor financiar.

Liderii europeni au mai stabilit ca fondul avea si putearea de a interveni pe pietele secundare ale datoriei suverane a statelor din zona euro, in baza unor analize a Bancii Centrale Europeane si a unanimitatii tarilor care participa la finantarea acestuia.

Sectorul financiar va alege dintr-un "meniu de optiuni" in privinta ajutarii Greciei in privinta datoriilor in anii urmatori, incluzand preschimbari ale datoriei, rostogoliri sau rascumparari, se arata in proiect.

Liderii zonei euro au indicat ca nu mai exclud un "default selectiv" pentru datoria Greciei intr-un nou pachet de ajutor financiar extern, care ar trebui sa includa, conform asteptarilor, si un plan de preschimbare de obligatiuni.

BCE, dispusa sa accepte intrarea Greciei intr-un default temporar

Surse oficiale, citate de Reuters, declarau anterior ca Banca Centrala Europeana (BCE) este dispusa sa accepte intrarea Greciei intr-un default temporar (incapacitate de plata), masura care ar face parte din programul anticriza convenit de liderii UE, alaturi de rascumpararea obligatiunilor statului elen.

Ce inseamna intrarea temporara a Greciei in incapacitate de plata

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au ajuns la o "pozitie comuna" privind cel de-al doilea pachet de bailout al Greciei, au aratat surse apropiate guvernelor celor doua puteri europene. Acordul dintre cei doi lideri a primit si "binecuvantarea" presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a participat la o parte din discutii, potrivit unor surse.

La sosirea la summit-ul liderilor europeni care a inceput joi la Bruxelles, Merkel a declarat ca se asteapta ca reuniunea sa dea nastere unui acord pe un program pentru Grecia care sa puna capat crizei.

"Ma astept ca vom putea sa convenim pe un nou program pentru Grecia. Este un semnal important. Cu acest program, vrem sa abordam problemele de la radacina", a afirmat ea, fara a oferi alte detalii.

Grecia, temporar in incapacitate de plata

Ministrul olandez al Finantelor, Jan Kees de Jager, a declarat pe de alta parte ca intrarea Greciei in incapacitate de plata temporar, selectiv, pe unele datorii, este acum o posibilitate. BCE s-a opus vehement pana acum unui default in zona euro.

"Preconditia de a preveni un default selectiv a fost inlaturata", a afirmat el in Parlamentul olandez.

Pietele financiare se tem de intrarea in default a statului elen

Liderii europeni ar incerca sa scurteze cat mai mult posibil perioada in care Grecia ar fi in incapacitate de plata, a afirmat un oficial guvernamental european.

Obligatiunile grecesti ar putea fi garantate prin titluri cu rating "AAA" emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiara, a aratat la randul sau un oficial al unei banci centrale din zona euro.

Pietele financiare se tem de intrarea Greciei, chiar si in default partial, scrie Le Figaro. Si asta pentru ca ar exista riscul de contagiune, iar criza sa se intinda si spre celelalte tari din zona euro.

BERD: Criza datoriilor s-ar putea extinde in Europa de Est

Banca Centrala Europeana (BCE) insistase anterior ca liderii europeni sa nu permita intrarea Greciei in default, deoarece un astfel de eveniment are potentialul sa declanseze o noua criza financiara globala.

Oficiali guvernamentali germani au indicat ca restructurarea datoriilor statului elen ar putea fi inevitabila in cadrul noului pachet de finantare externa pregatit pentru Grecia.

Sursa foto: pagina de Facebook a Consiliului Uniunii Europene