Senatul a votat luni seara pentru intrarea in dezbatere a proiectului legislativ propus de doi senatori democrati, cu sustinerea altor 19 congresmeni din partea ambelor partide dominante din SUA.

Daca va trece de Senat, proiectul ar putea ramane insa blocat in Camera Reprezentantilor, unde Partidul Republican detine majoritatea. Principalii lideri din Camera au aratat anterior ca se opun proiectului si au votat anul trecut impotriva unei masuri similare.

Mai multe grupuri de lobby din mediul de afaceri american, inclusiv Camera de Comert a SUA, se opun propunerii, de teama unui razboi comercial cu China, principalul partener comercial al SUA vizat de masura.

Potrivit proiectului, Departamentul Trezoreriei ar trebui sa elaboreze de doua ori pe an un raport in care sa identifice monedele "subevaluate semnificativ". Guvernele care isi subevalueaza monedele si nu iau masuri pentru a corecta aceasta politica s-ar confrunta apoi cu diverse restrictii, precum cresterea taxelor de dumping, interdictia de a participa la licitatii federale in SUA si excluderea de la finantarea din partea Overseas Private Investment Corporation, agentie guvernamentala cu administratie independenta care acorda credite pentru dezvoltare.

Casa Alba considera ca moneda chineza este "subevaluata semnificativ" si a anuntat ca analizeaza proiectul legislativ.
Sustinatorii proiectului incearca de sase ani sa treaca aceasta legislatie, insa sansele proiectului actual ar fi mai mari deoarece tot mai multi congresmeni s-au aratat frustrati in ultimul timp de deficitul comercial tot mai mare cu China si de somajul ridicat din SUA, care persista peste 9%.

Oficialii chinezi s-au aratat profund nemultumiti de rezultatul votului de luni din Senat.

Banca Populara a Chinei, banca centrala a tarii asiatice, a aratat ca "regreta" votul de luni din Senat, in timp ce ministerul de Externe sustine ca masura ar incalca reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului.

Orice duel de tip protectionist intre cele mai mari economii ale lumii risca sa franeze si mai abrupt revenirea economica mondiala, deja incetinita de problemele economice ale SUA si de criza datoriilor de stat din Europa.

Aprobarea legislatiei "ar putea conduce la un razboi comercial pe care nu il vrem", noteaza banca centrala a Chinei, adaugand ca masurile din proiectul legislativ "nu ar rezolva problemele SUA", precum economiile insuficiente, deficitul comercial si somajul ridicat.

Totodata, banca centrala de la Beijing a aratat ca masurile "ar putea afecta serios reforma mecanismului valutar derulata in China".

Peste 50 de grupuri de lobby din mediul de afaceri american au transmis cu doua saptamani in urma Senatului o scrisoare in care cer congresmenilor sa nu adopte proiectul. Masurile vor rezulta cel mai probabil intr-o reactie "retaliativa" din partea Chinei, care ar afecta companiile americane, iar taxele suplimentare vor determina producatorii sa-si mute fabricile in alte tari cu costuri scazute, si nu in SUA, considera oamenii de afaceri americani.

Yuanul s-a apreciat cu 5,2% fata de dolarul american in ultimele 12 luni si cu 24% in ultimii cinci ani, cea mai abrupta crestere dintre 25 de valute emergente monitorizate de Bloomberg. China limitaeza tranzactiile de conversie valutara la proiecte de investitii si cumpara dolari din piata pentru a incetini aprecierea yuanului si a conserva competitivitatea exporturilor chineze.

Sustinatorii legislatiei considera ca China isi schimba prea lent politica privind piata valutara. Ei sustin ca politicile Chinei au "costat" SUA peste 2,8 milioane de locuri de munca din 2001, iar subevaluarea yuanului da avantaje competitive incorecte companiilor chineze.

Citeste si:

Realitate incredibila. O tara macinata de saracie detine titlul de cea mai scumpa destinatie. Chiria unui apartament de lux e 7.000 $/luna

10 lucruri care ar trebui sa te ingrijoreze in prezent