Cipru a devenit anul trecut primul stat UE care a confiscat o parte din depozitele bancare si a restrictionat tranzactiile financiare pentru a evita prabusirea sistemului financiar.

Autoritatile cipriote au renuntat treptata la masurile adoptate, care au inclus restrictii la transferurile de bani si retragerile de numerar.

Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat in septembrie ca statul cipriot va renunta in luna ianuarie la toate restrictiile asupra circulatiei capitalului.

Statul cipriot a fost nevoit sa ceara anul trecut un ajutor de 10 miliarde de euro de la UE si FMI, in schimul caruia a trebuit sa restructureze Bank of Cyprus, cea mai mare institutie de credit a tarii, si sa lichideze Laiki Bank.

Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, au avertizat marti, intr-un comunicat comun, ca exista riscuri semnificative in privinta perspectivelor Ciprului, chiar daca programul de ajustare se desfasoara conform asteptarilor, iar situatia finantelor statului este mai buna decat estimarile.

Creditorii internationali ai Ciprului se asteapta ca economia sa se contracte cu 4,8% in acest an, dupa o scadere de 6% anul trecut. Revenirea PIB pe crestere ar putea avea loc abia in 2015, cu un avans de 1%.