Decretul prezidential suspenda schimburile de "bunuri, tehnologii si servicii" americane inspre si dinspre aceasta regiune, a anuntat presedintele american Barack Obama.

"Fac apel din nou catre Rusia sa inceteze ocuparea si tentativele sale de a anexa Crimeea", a declarat presedintele american, citat intr-un comunicat.

La randul ei, Uniunea Europeana a adoptat joi noi sanctiuni vizand Crimeea, prin care interzice toate investitiile europene, precum si croazierele, pentru a-si exprima opozitia fata de "anexarea ilegala", in martie, a acestei peninsule ucrainene de catre Rusia.

"Administratia mea va continua sa coopereze strans cu aliatii si partenerii din Europa si de pe glob pentru (...) a sprijini suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a adaugat Obama.

In acelasi timp, Departamentul american al Trezoreriei a adaugat, vineri, pe lista sa neagra 20 de lideri separatisti din Ucraina acuzati de "subminarea" stabilitatii acestei tari cu sprijinul Rusiei.

Canada a anuntat, de asemenea, noi sanctiuni impotriva Rusiei ca urmare a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei, interzicand accesul pe teritoriul sau pentru 20 de oficiali politici rusi si separatisti ucraineni si vizand de asemenea sectorul petrolier si cel gazifer.

Interdictia de a calatori in Canada vizeaza in principal membri ai Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, dar si ministri ai "asa-zisei Republici Populare Donetk" din estul Ucrainei, a precizat premierul canadian, Stephen Harper.

"Canada nu va accepta ocuparea ilegala a Crimeei si activitatea militara persistenta si provocatoare desfasurata in estul Ucrainei", a explicat Harper, citat intr-un comunicat, evocand posibilitatea impunerii altor sanctiuni.

De asemenea, Canada a impus restrictii pentru exportul catre Rusia de tehnologii legate de exploatarea si extractia petrolului in Arctica si la adancime, precum si a petrolului de sist, in coordonare cu "masuri similare adoptate de Uniunea Europeana si Statele Unite".

Economia Rusiei se bazeaza pe vitalitatea sectorului sau petrolier si al gazelor naturale. Noile restrictii interzic "exportul, vanzarea, furnizarea sau livrarea unei liste de bunuri specificate catre Rusia sau catre orice persoana din Rusia" avand legaturi cu sectorul petrolier.

Potrivit acestor restrictii, se mai interzice furnizarea Rusiei sau oricarei persoane din Rusia "de servicii financiare, tehnice sau de alte bunuri vizate de interdictie".

Vladimir Putin sustine ca nimeni nu va reusi "sa intimideze sau sa izoleze" Rusia

Presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sambata ca nicio tara nu va reusi sa "intimideze, sa domine sau sa izoleze" Rusia, asigurand ca este pregatit sa "treaca prin unele dificultati" pentru a garanta suveranitatea tarii, afectata de sanctiuni din cauza crizei ucrainene.

"In mod evident, nimeni nu va reusi sa ne intimideze, sa domine sau sa izoleze Rusia. Nimeni nu a reusit vreodata acest lucru si nimeni nu va reusi", a afirmat Putin intr-un discurs sustinut cu ocazia Zilei angajatilor agentiilor de securitate.

Amintind ca tentative similare impotriva Rusiei au fost facute de mai multe ori de-a lungul istoriei, Vladimir Putin a adaugat ca tara ar trebui "sa fie pregatita sa treaca prin unele dificultati si sa ofere un raspuns adecvat tuturor amenintarilor la adresa suveranitatii, stabilitatii si unitatii societatii".

"Rusia plateste scump pozitia sa independenta si sustinerea pentru compatriotii din Crimeea, Sevastopol, si uneori parca doar pentru simplul fapt ca existam", a declarat presedintele rus.

Anexarea Crimeei si conflictul dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi in estul Ucrainei au provocat cea mai grava deterioriare a relatiilor dintre Moscova si Occident de la sfarsitul Razboiului Rece.