"În condiţiile în care preţul ţiţeiului este în prezent cu aproximativ 20% mai scăzut decât în urmă cu un an, există sprijin pentru consumatori. Producţia record obţinută de SUA din exploatarea şisturilor bituminoase a permis în iunie Washingtonului să se apropie şi să depăşească temporar Arabia Saudită drept cel mai mare exportator mondial de petrol, după ce exporturile de ţiţei au urcat peste trei milioane de barili pe zi (BPD)", se arată în raportul lunar al IEA, potrivit Agerpres.

Agenţia şi-a menţinut estimarea privind o creştere a cererii globale de ţiţei la 1,1 milioane bpd în acest an şi 1,3 milioane bpd anul viitor, dacă nu se vor accentua dificultăţile comerciale globale şi se vor atenua tensiunile din jurul Iranului.

Producţia statelor din afara OPEC ar urma să crească la 2,3 milioane bpd în 2020, în urcare cu 400.000 faţă de acest an, iar cererea pentru ţiţeiul OPEC ar urma să ajungă la 28,3 milioane bpd în primul semestru din 2020, cu 1,4 milioane bpd mai puţin decât a produs cartelul în august. Aceste date ar putea determina OPEC şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, săşi revizuiască acordul lor de reducere a producţiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a scăzut miercuri cu 1,57 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,81 dolari.

Analiştii sunt de părere că exporturile de petrol ale SUA ar urma să crească şi mai mult graţie noilor oleoducte care vor face legătura cu zona Permian şi a unui număr de cel puţin nouă terminale petroliere care ar urma să fie capabile să încarce supertancuri petroliere.