Ceremonia a inceput dupa bataile unei replici a celebrului Big Ben, dupa ce spectatorii prezenti in tribune, 80.000, au numarat la unison. Emeli Sande, protagonista unui moment muzical emotionant la ceremonia de deschidere din urma cu doua saptamani, a interpretat melodia "Read all about it", acompaniata de un pianist, relateaza Mediafax.

Momentul a fost urmat de o "calatorie de-a lungul unei zile" in Londra, de la precipitarea de dimineata pana la amurgul sclipitor, intr-un decor reprezentand autobuze, masini, dar si principalele obiective din capitala britanica, toate infasurate in ziare, tema acestui segment. Julian Lloyd Webber si orchestra simfonica londoneza au incantat publicul cu "Salut D'Amour", dupa care Winston Churchill, interpretat de Timothy Spall, a citit acelasi fragment din "The Tempest" cu care a dat start Kenneth Brannagh ceremoniei de deschidere.

Printul Harry al Marii Britanii si presedintele CIO, Jacques Rogge, au fost invitati apoi in aplauzele spectatorilor in loja regala, unde se afla si ducesa de Cambridge, Catherine. Imnul Regatului Unit a fost intonat in cor de public, sub indrumarea orchestrei simfonice si a Urban Voices Collective, iar drapelul britanic a fost inaltat.

Au urmat momente muzicale sustinute de Madness, One Direction, Pet Shop Boys si Ray Davies, dar si reprezentatii ale trupei de acrobatie Spellbound, formata din 30 de gimnasti, si grupului de percutie Stomp.

Dupa acest segment de zgomot, culoare si vitalitate, atmosfera s-a calmat cu o noua interventie a interpretei Emeli Sande cu aceeasi melodie, "Read all about it", insa de aceasta data muzica fiind insotita de imagini marcante de la Jocurile Olimpice - campioni plangand de bucurie, alti sportivi plangand de suparare.

Defilarea sportivilor la ceremonia de inchidere a inceput cu intrarea in arena a celor care au purtat steagurile celor 204 natiuni, Romania fiind reprezentata de Sandra Izbasa. Apoi, surprinzator, alti sportivi au inceput sa apara din tribune, venind printre spectatori. Sportivii s-au strans pe teren lasand intre ei cateva portiuni, intregul tablou avand aspectul steagului britanic.

In acordurile melodiei "Running up that hill", cantata de Kate Bush, in centrul arenei au fost aduse apoi 303 cutii albe reprezentand cele 303 intreceri sportive ce au avut loc la JO. Din nou publicul a putut sa revada catva imagini de la competitiile de la Londra, in timp ce unii voluntari au format din cutii o piramida si altii imitau miscarile de alergare.

In fata drapelelor celor 204 natiuni, ugandezul Stephen Kiprotich a primit medalia de aur pentru succesul din proba masculina de maraton, iar kenyenii Abel Kirui si Wilson Kipsang Kiprotich au primit medaliile de argint si de bronz. Kiprotich si-a ascultat emotionat imnul national, dupa care in scena au intrat sportivii alesi in acest week-end in CIO, dar si reprezentanti ai celor 70.000 de voluntari care au contribuit la JO, carora organizatorii le-au multumit.

Un cor de 100 de oameni din Liverpool, majoritatea copii purtand tricouri albe cu cuvantul "Imagine" scris pe ele a cantat melodia cu acelasi nume, formand un "duet" special cu John Lennon, cu ajutorul unor imagini filmate cu acesta la 22 iulie 1971, intr-un spectacol de culoare si lumina. In acelasi timp, zeci de voluntari au format la centrul terenului, din 101 fragmente, chipul lui Lennon in relief.

Intr-o "baie" de lumina albastra, in arena a aparut apoi celebrul George Michael. Pentru acest segment al spectacolului, "O simfonie a muzicii britanice", intre scaunele spectatorilor au fost montate 70.799 de mici panouri, pentru a crea un ecran imens, pe tot stadionul.

50 de scutere au intrat in arena purtand-l pe solistul trupei Kaiser Chiefs, urmatoarea protagonista a serii. Panourile din tribune au format, dupa momentul Kaiser Chiefs, imagini ale lui David Bowie, in sunetele unor melodii celebre ale acestuia.

Publicul a fost suprins apoi de aparitia a opt panouri imense pe teren, cu imaginile unor modele britanice celebre (Naomi Campbell, Kate Moss, Lily Donaldson, Stella Tennant, Karen Elson, Lily Cole, Georgia May Jaggar, Jourdan Dunn, David Gandy) purtand vestimentatii Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Christopher Kane, Burberry, Erdem, Victoria Beckham, Jonathan Saunders, Stephen Jones si Paul Smith. Din spatele panourilor au aparut apoi impresionantele modele, care au defilat pana la centrul terenului.

Luminile de pe stadion au devenit sangerii, iar pe arena si-a facut aparitia, pe un "vas fantoma", Annie Lennox, o alta prezenta ce a facut senzatie, cantand "Little Bird". Ed Sheeran, cantaret descoperit de firma de management a lui Elton John, a interpretat apoi piesa "Wish you were here" a trupei Pink Floyd, in timp ce un acrobat se indrepta pe sarma catre un manechin care, in momentul intalnirii, a luat foc, reproducandu-se astfel o imagine de pe coperta unui album Pink Floyd.

Incursiunea prin istoria muzicii britanice a continuat dupa un moment ce a marcat "excentricitatea britanica", cu actorul Russell Brand in prim plan, cantand fragmente din mai multe melodii celebre. Din centrul unei caracatite imense, cu un diametru de 50 de metri, formata la mijlocul terenului a aparut Fatboy Slim, care a dat start unei succesiuni de vedete ce au electrizat pubicul: Jessie J, Tinie Tempah, Taio Cruz. Cei trei au cantat si in ritmuri disco, facand tot publicul sa danseze.

Cel mai asteptat moment al serii pentru multi fani din intreaga lume a fost aparitia trupei Spice Girls, reunita special pentru aceasta ocazie. Emma Bunton, Mel C, Victoria Beckham, Geri Halliwell and Mel B au intrat pe stadion cu cinci taxiuri initial negre, care treptat s-au colorat cu mii de lumini. Dupa ce au cantat melodia lor de debut, "Wannabe", ele s-au urcat pe masini si au facut turul stadionului, cantand "Spice up your Life".

Liam Gallagher, fost component al trupei Oasis, a interpretat apoi piesa "Wonderwall" impreuna cu actuala sa trupa, Beady Eye, moment in care, conform BBC, a cantat tot stadionul.

Si-au facut aparitia apoi biciclisti zburatori, personaje de epoca, soldati romani, dansatori indieni, calugarite pe rotile, omul ghiulea si Eric Idle cantand celebra "Always look on the bright side of life" alaturi de solista de opera Susan Bullock, un moment plin de umor si de culoare.

Sobrietatea a revenit odata cu melodia oficiala a Jocurilor Olimpice de la Londra, "Survival", interpretata de trupa Muse. Pe patru ecrane aduse la centrul terenului, Freddie Mercury a facut introducerea unui moment sustinut de Brian May, cu faimosul sau "call and response", la care publicul a reactionat cantand la unison. Dupa un solo al lui May, acesta si colegul sau din Queen, Roger Taylor, au cantat "Brighton rock". Simfonia muzicii britanice s-a incheiat cu piesa "We will rock you", interpretata de Queen si Jessie J.

Sportivii romani au defilat la ceremonia de inchidere

Sportivii romani care au participat la jocurile olimpice de la Londra au defilat, duminica seara, in cadrul ceremoniei de inchidere ce are loc pe Stadionul Olimpic, in frunte cu portdrapelul Sandra Izbasa.

Romania a fost reprezentata la JO de 103 sportivi din 15 discipline si a incheiat competitia pe locul 27 in clasamentul pe natiuni, cu noua medalii: aur - Alin Moldoveanu (tir) si Sandra Izbasa (sarituri); argint - Alina Dumitru, Corina Caprioriu (ambele judo), Roxana Cocos (haltere), echipa masculina de sabie, Catalina Ponor (sol); bronz - echipa feminina de gimnastica si Razvan Martin (haltere).

La ceremonia de deschidere de la Londra, portdrapelul Romaniei a fost tenismanul Horia Tecau.

Sportivii romani medaliati la Jocurile Olimpice, conducerea COSR si componentii delegatiei Romaniei care au evoluat in ultimele zile la Olimpiada vor reveni, luni, in tara, cu o cursa Tarom programata sa aterizeze la ora 13.40, pe Aeroportul Henri Coanda. Olimpicii vor fi primiti la Salonul Prezidential.

Segmentul final al ceremoniei a inceput cu intonarea imnului Greciei, insotit de inaltarea drapelului elen, urmata de imnul olimpic interpretat de doua coruri masculine, cand s-a coborat drapelul olimpic si a fost adus pe scena de primarul Londrei, Boris Johnson. Johnson a fluturat steagul de patru ori, l-a inmanat presedintelui CIO, Jacques Rogge, care a facut acelasi lucru, iar in cele din urma drapelul a ajuns la Eduardo Paes, primarul orasului Rio de Janeiro, gazda editiei din 2016 a Jocurilor Olimpice. In tonurile imnului Braziliei, a fost inaltat drapelul acestei tari si intregul stadion s-a colorat in verde si galben.

Timp de opt minute, dupa ce un celebru dansator brazilian, Renato Sorriso, si-a facut aparitia in centrul terenului deghizat intr-un maturator ce incearca sa invete un britanic sa danseze si o imensa zeita a apei a dat startul unui ritual de sarbatoare din padurea amazoniana, a avut loc un spectacol de muzica, samba si carnaval din Brazilia, cu mai multe personaje celebre - Pele, Alessandra Ambrosio, Seu Jorge, Marisa Monte, BNegao - la final, aparand intr-o explozie de culori si lumina logoul Jocurilor Olimpice de la Rio.

Presedintele Comitetului de Organizare a JO de la Londra, Sebastian Coe, si Jacques Rogge au rostit discursurile de incheiere a ceremoniei, multumindu-le tuturor celor implicati in evenimentul sportiv, iar presedintele CIO a declarat Jocurile inchise.

Flacara olimpica s-a deschis in 204 "petale", deasupra aparand o pasare de foc, moment insotit de o noua surpriza: trupa Take That cantand "Rule the world". Deasupra stadionului s-au aprins focuri de artificii, iar peste 200 de balerine de la Baletul Regal s-au indreptat in pasi de dans catre petale, care s-au stins.

Show-ul s-a incheiat intr-o atmosfera incendiara, cu legendara trupa The Who. Intregul spectacol, conceput de directorul artistic Kim Gavin, a costat aproximativ 15 milioane de lire sterline si a fost realizat cu prijinul a 3.500 de voluntari. Vedetele prezente la show au primit pentru prestatia lor suma simbolica de o lira sterlina.