Madridul se declară pregătit ”să ridice bariera”, însă îndeamnă Londra la un efort, frontiera urmând să fie închisă, altfel, la 1 ianuarie.

”Nu există un plan B. Aşadar, fie Spania şi Regatul Unit ajung la un acord, fie vom avea o frontieră europeană adevărată cu Gibraltarul”, ameninţă ministrul spaniol de Externe Arancha González Laya, potrivit News.ro.

Vârful peninsulei - aflat sub suveranitatea britanică de peste trei secole - nu face parte din acordul de liber-schimb încheiat joi, în Ajunul Crăciunuluide Londra cu Bruxellesul.

În cazul în care nu se ajunge la un compromis, avertizează Madridul, se vor forma ambuteiaje uriaşe la frontieră.

Una dintre posibilele consecinţe ale lipsei unui acord este să se formeze cozi de aşteptare între Gibraltar şi continent şi să existe dificultăţi ca cele pe care le-am văzut la (potrul britanic) Dover în ultimele zile”, avertizează ministrul.

În acest caz - al unui Brexit dur - Spania ar urma să impună controale ale poliţiei, fitosanitare şi de securitate celor peste 200 de TIR-uri care trec dintr-o parte în alta frnntierei zilnic.

Toţi cetăţenii - cu excepţia celor aproximativ 15.000 de muncitori transfrintalieri - vor avea nevoie de o viză pe paşaport pentru a traversa frontiera.

Locutorii Gibraltarului nu vor mai avea acces la securitatea socială spaniolă. De asemenea, Gibraltarul ar ieşi din spaţiul aerian european.

Ar exista consecinţe dezastruoase pentru municipalităţile spaniole vecine, a căror economie depinde în mare măsură de relaţia cu enclava britanică.

Iar controlul pasagerilor în porturi şi aeroporturi în Gibraltar ridică o problemă. Spania ar vrea ca Agenţia europeană FRONTEX să fie însărcinată cu aceste controale şi să raporteze în mod direct autorităţilor spaniole.

Anterior, premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat că Madridul şi Londra vor continua să negocieze un acord asupra teritoriului britanic Gibraltar din Peninsula Iberică, după acordul comercial încheiat joi între Marea Britanie şi UE.

”Salut principiul acordului dintre UE şi Marea Britanie ... Spania şi Marea Britanie îşi continuă dialogul pentru a ajunge la un acord asupra Gibraltarului'', a declarat Sanchez într-un mesaj postat pe Twitter, adăugând că state membre ale UE vor examina în continuare acordul Brexit.

Spania a cedat Gibraltarul Coroanei britanice în 1713, în cadrul Tratatului de la Utrecht, însă ea continuă de atunci să-şi revendice suveranitatea în acest teritoriu. Tensiunile au atins un vârf în 1969, când dictatorul spaniol Francisco Franco a închis frontiera, redeschisă deplin abia în 1985.

În 2013, Spania şi-a intensificat controalele, temându-se de probleme la frontieră, fiind nevoie de intervenția Bruxellesului pentru ca lucrurile să se calmeze. În cadrul negocierilor în contextul Brexitului, viitoarea relație a Gibraltarului cu Spania și restul UE a fost unul dintre subiectele importante care au ținut pe loc discuțiile.