"Am luat decizia concreta de a construi un gazoduct care sa lege sistemele de distributie a gazelor din Bulgaria si Turcia. Va fi o sursa cruciala de diversificare a livrarilor de gaze naturale pentru tara noastra", a declarat ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Dragomir Stoinev, in prezenta omologului sau turc Taner Yildiz.

Valoarea proiectului nu a fost dezvaluita. In luna martie va fi semnat un acord care va include detaliile proiectului de constructie a gazoductului, lung de 191 de kilometri, din care 114 pe teritoriul Turciei.

Gazoductul, care urmeaza sa fie construit in doi ani, va avea o capacitate anuala de transport de 3,5 miliarde de metri cubi.

Bulgaria, care consuma anual 2,5-2,7 miliarde de metri cubi de gaze, depinde aproape in totalitate de gazele livrate de Rusia prin intermediul Ucrainei si incearca de mai multi ani sa isi diversifice furnizorii.

Statul bulgar a inceput si lucrari de conectare a retelei sale de gaze cu cea a Greciei, pentru a primi gaze azere, odata cu constructia gazoductului TAP, din 2019.

Cei doi ministri au anuntat si infiintarea unei companii mixte intre Compania Nationala de Electricitate (NEK) din Bulgaria si o companie din Turcia care urmeaza sa fie infiintata, pentru facilitatea exporturilor NEK in statul turc. Prin aceasta companie mixta, exporturile de electricitate in Turcia vor creste de la 600 MW/h la 1.300-1.400 MW/h.

Compania NEK se afla intr-o situatie dificila, iar aceasta colaborare este una dintre solutiile pentru imbunatatirea rezultatelor sale financiare, a spus Stoinev.

Yildiz a spus ca Bulgaria este un partener strategic pentru Turcia, nu doar un stat vecin. El a subliniat totodata ca gazoductul South Stream este important pentru Turcia, intrucat traverseaza zona economica de la Marea Neagra a tarii.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in luna noiembrie ca lucrarile la tronsonul maritim al gazoductului South Stream in zona economica a Turciei va incepe in 2014.

South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni.