Dupa socul produs de valul tsunami care a maturat coasta de nord a Japoniei, a urmat un altul – exploziile de la reactoarele centralei nucleare Fukushima ar produce un dezastru mai mare decat accidentul de la Cernobil.

Iata mai jos cronologia evenimentelor din Japonia, de dupa fatidicul 11 martie, realizata de AFP:

11 MARTIE

Cel mai puternic cutremur inregistrat vreodata in Japonia, urmat de un tsunami cu valuri de zece metri inaltime devasteaza nord-estul arhipelagului.

Vapoare sunt rasturnate, masini si case sunt luate de valuri de noroi si resturi, care inunda arterele localitatilor de pe coasta Pacificului.

Reactoarele centralelor nucleare din provinciile din apropierea epicentrului sunt oprite automat. Transporturile din estul tarii sunt intrerupte.

Japonia a fost zguduita de un cutremur de 8,9 grade, cel mai puternic inregistrat vreodata. Orase din nord-estul tarii, spulberate de tsunami

12 MARTIE

O explozie are loc la centrala Fukushima 1, iar acoperisul cladirii unde se afla reactorul 1 se prabuseste. "Emisii (radioactive) foarte importante" s-au "produs simultan cu explozia", anunta Institutul de Radioprotectie si Siguranta Nucleara (IRSN).

Cele mai CUTREMURATOARE imagini ale dezastrului din Japonia

13 MARTIE

Japonia se confrunta cu "cea mai grava criza a sa (...) dupa al Doilea Razboi Mondial", apreciaza premierul Naoto Kan.

La centrala Tokai 2, o pompa a sistemului de racire este in pana, dar cea de urgenta functioneaza.

Japonia, in pragul unui dezastru nuclear. Radiatii nimicitoare. Un nou cutremur zguduie insula VIDEO

14 MARTIE

Doua explozii se produc la nivelul reactorului 3 al centralei Fukushima 1, dar reactorul nu este avariat, anunta Compania de electricitate japoneza TEPCO.

Magnitudinea cutremurului este reevaluata de la 8,9 la 9, acesta devenind al patrulea cel mai puternic cutremur din lume inregistrat dupa 1900.

Cele mai puternice cutremure care au zguduit lumea in ultimul secol

15 MARTIE

O explozie legata de prezenta hidrogenului se produce la reactorul 2 al centralei Fukushima 1, apoi un incendiu la reactorul 4. O usoara crestere a temperaturii se inregistreaza la reactoarele 5 si 6.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) apreciaza ca incinta de protectie a reactorului 2 a fost probabil "afectata" si ca este posibil ca miezul reactorului 2 sa fi fost usor avariat. Incinta de protectie "nu mai este etansa" si acest accident nuclear a atins un nivel de gravitate 6 (din 7), potrivit ASN.

Comisarul european pentru Energie vorbeste despre o "apocalipsa".

Nivelul de radiatii de la Fukushima, "extrem de ridicat". Catastrofa din Japonia, mai grava decat accidentul de la Cernobil

16 MARTIE

Un nou incendiu izbucneste la reactorul 4 al centralei Fukushima. Incinta de protectie a reactorului 3 a fost probabil avariata, anunta Guvernul.

In Franta, Institutul de radioprotectie si siguranta nucleara (IRSN) apreciaza ca urmatoarele 48 de ore vor fi cruciale pentru restabilirea nivelului de apa in bazinul de stocare a combustibilului folosit al reactorului 4, existand riscul unor emisii radioactive "foarte importante".

Imparatul Akihito, "profund preocupat", declara ca "se roaga pentru securitatea unui numar cat mai mare" de persoane.

Top 5 pericole nucleare in lume. Cernavoda e pe lista

17 MARTIE

Autoritatile incearca sa raceasca reactoarele centralei nucleare Fukushima 1, care se confrunta cu probleme grave, pentru a evita o catastrofa nucleara.

In cursul diminetii, patru elicoptere ale armatei deverseaza tone de apa de mare, in special peste reactorul 3. Obiectivul este de a umple bazinul unde se afla combustibilul folosit, afectat de o explozie si mai multe incendii.

Doua camioane speciale ale armatei incep joi seara sa ude reactorul 3 al centralei, dupa o tentativa esuata a politiei, de a efectua operatiunea cu ajutorul tunurilor de apa.

Bilantul oficial provizoriu al cutremurului si valului seismic: 5.321 de decese si 9.329 de disparuti.

Un val de frig si ninsori abundente degradeaza si mai mult conditiile de viata si munca ale celor 500.000 de sinistrati si 80.000 de membri ai echipelor de salvare.

Presedintele american Barack Obama propune Japoniei sa trimita mai multi experti nucleari si Franta isi prezinta "oferta de cooperare masiva" in domeniul nuclear, prin resurse tehnice si umane.

Dezastrul din Japonia scumpeste electronicele, asigurarile si energia electrica VIDEO

18 MARTIE

Autoritatile din Japonia se pregatesc pentru cea mai ampla actiune de stropire cu apa a reactoarelor de la Fukushima, 130 de masini de pompieri urmand a fi folosite pentru turnarea a 50 de tone de apa peste reactoare.

Desi specialistii americani spun ca situatia de la Fukushima poate dura si luni de zile, in ultimele ore nivelul radiatiilor a scazut, dupa ce reactorul 1 a fost reconectat la reteaua de energie electrica si sistemele de racire au repornit.

Acelasi lucru se incearca acum in cazul reactorului 2, unde s-a reusit aducerea curentului electric, iar reconectarea se va face in curand. Ramane de vazut daca sistemele de racire vor reporni.

Astazi urmeaza o noua incercare de racire a reactoarului 3, peste care s-au turnat pana acum 64 de tone de apa si care este inca supraincalzit.

Un reactor de la Fukushima a fost reconectat la reteaua electrica. Nivelul radiatiilor a scazut usor