In octombrie, vanzarile de retail au urcat cu 1,6%, potrivit datelor revizuite publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistica din Moscova.

In schimb, veniturile disponibile reale ale populatiei au scazut cu 4,7%, cel mai mult in ultimele opt luni.

Rubla s-a depreciat cu 50% de la inceputul anului, iar rusii raspund prin achizitii mai mari inainte ca veniturile lor sa piarda mai mult din valoare din cauza inflatiei si a slabirii monedei.

"Cel mai probabil va avea loc un declin al consumului de alimente, in timp ce consumul de bunuri nealimentare va continua sa creasca, pentru ca asteptarile de devalorizare sunt mari. Situatia poate continua timp de cateva luni", a declarat Maria Pomelnikova, analist la ZAO Raiffeisenbank in Moscoba.

Banca centrala a Rusiei a urcat in aceasta luna dobanda cheie cu 7,5 puncte procentuale, la 17%, si a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla si a atenua presiunile inflationiste.

Rubla s-a depreciat in timpul tranzactiilor de marti pana dincolo de 80 de unitati pentru un dolar, dar miercuri si-a revenit usor, fiind tranzactionata in crestere cu 3% fata de inchiderea precedenta, la 65,6 unitati pentru un dolar.

Investitiile in capital fix au scazut cu 4,8% in noiembrie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptarile analistilor.

Salariile ajustate la inflatie au urcat cu 0,5%, iar somajul de la 5,1% la 5,2%, maximul ultimelor sapte luni. Inflatia a accelerat luna trecuta la 9,1%, cel mai ridicat nivel atins dupa iunie 2011.

Potrivit bancii centrale, cheltuielile de consum s-ar putea contracta cu 6,3-6,5% anul viitor, iar investitiile in capital fix cu 10,1%-10,3%, daca pretul petrolului va fi in medie de 60 de dolari pe baril.

Citeste si: Cum s-au spulberat 15 ani de boom economic in cateva luni. Propriul popor lovit de austeritate, adevarata forta careia trebuie sa-i faca fata Putin