Alexander Medvedev a precizat ca din delegatia Gazprom va face parte si directorul general, Alexei Miller.

"Discutiile au inceput odata cu intalnirea dintre ministrul turc al Energiei si omologul sau rus. Acestia au cazut de acord cu privire la reluarea proiectului. Vizita lui Alexei Miller in Turcia si intalnirea cu omologul sau turc sunt programate pentru maine", a spus Alexander Medvedev.

La inceputul acestei luni, presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, si liderul rus Vladimir Putin s-au intalnit la Sankt Petersburg si au decis ca proiectul Turkish Stream sa fie reluat, urmand sa fie infiintat un grup de lucru si sa fie stabilita o foaie de drum.

In luna decembrie 2015, dupa ce un avion militar rus a fost doborat de catre armata turca, Rusia a suspendat lucrarile la proiectul gazoductului Turkish Stream, o conducta de gaze care ar urma sa traverseze Marea Neagra pana la granita dintre Turcia si Grecia, de unde ar putea ajunge la consumatorii din sudul Europei.

In luna iunie a acestui an, Kremlinul a anuntat ca Vladimir Putin a primit o scrisoare de la omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan in care acesta si-a prezentat regretele - percepute de Moscova drept scuze, conform mass-media internationale si ruse - pentru doborarea avionului de vanatoare rusesc.

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, declara, anul trecut, ca South Stream este un proiect inchis, iar conducta Turkish Stream este singura ruta viabila pentru livrarea a 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an catre Europa.

Miller a explicat ca nu exista alta optiune pentru aceste livrari, care in prezent au loc tranzitand Ucraina. "Gazprom lucreaza la o strategie proprie, bazata pe planul UE de realizare a uniunii energetice", a spus seful Gazprom, care si-a exprimat speranta ca Uniunea nu va submina securitatea aprovizionarii cu energie.

Proiectul cu Turcia anuntat de Rusia prevede transportul de gaze rusesti catre aceasta tara, cu posibilitatea construirii la granita turca a unui centru de distributie a gazelor pentru livrari in Uniunea Europeana.

Intre timp, Bulgaria a propus Comisiei Europene constructia unui centru de distributie a gazelor in apropiere de portul Varna, unde era proiectat sa ajunga la tarm South Stream.

Uniunea Europeana ia in calcul mai multe variante pentru inlocuirea South Stream, una dintre acestea fiind transportarea de gaze din Azerbaidjan prin Turcia, in conditiile in care Romania, Bulgaria si Grecia au semnat un acord de cooperare in domeniu.