"Am ajuns la un acord cu ministrul Energiei din Arabia Saudita privind actiunile comune menite sa stabilizeze situatia de pe piata petrolului. Luam in considerare o inghetare a productiei ca fiind cel mai eficient instrument, in acest moment discutam parametrii concreti", a afirmat Novak, scrie Agerpres.

In urma acestei declaratii, la bursa ICE Futures cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna noiembrie a crescut cu 1,12 dolari, ajungand la 47,95 dolari, in timp ce la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna octombrie a crescut cu 1,11 dolari, la 45,55 dolari.

Cererea scazuta de titei, care a dus la un declin semnificativ al preturilor, ar putea persista deoarece stocurile de petrol raman la un nivel ridicat, se arata intr-un raport al Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), publicat luna trecuta.

Exista temeri ca rafinariile din SUA si Europa si-ar putea reduce ratele de procesare deoarece profiturile sunt in scadere, in urma perioadei prelungite de declin al preturilor, avertizeaza OPEC.

Marjele de rafinare s-au inrautatit in timpul lunii iunie, din cauza stocurilor semnificative, afectate de cererea redusa, se arata in raportul OPEC. Totusi, institutia apreciaza ca o reechilibrare a pietelor globale ar putea avea loc spre sfarsitul acestui an.

In iulie, productia statelor membre OPEC a crescut cu 46.400 barili pe zi, la 33,106 milioane de barili pe zi. In datele OPEC este inclus acum si Gabonul, care a devenit de la 1 iulie al 14-lea stat membru al cartelului.

Productia de titei a Arabiei Saudite, cel mai mare membru al OPEC, a fost stabila in iulie la 10,477 milioane de barili pe zi.

O reuniune informala a statelor membre OPEC ar urma sa aiba loc in 26-28 septembrie in Algeria, unde se va desfasura Forumul international energetic, care grupeaza producatorii si consumatorii, se arata in declaratia Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol.

Unii oficiali OPEC au declarat ca la reuniunea din Algeria ar putea fi discutata o inghetare globala a productiei de titei, daca pretul va scadea. Iranul, stat membru al OPEC, se opune inghetarii productiei deoarece vrea sa-si majoreze productia la nivelul inregistrat inainte de impunerea sanctiunilor occidentale.