"Avand in vedere ca Ucraina s-a alaturat sanctiunilor economice si financiare impuse Rusiei, am decis sa introducem masuri de protectie sub forma unui embargo pentru produsele alimentare", a declarat Alexey Ulyukayev, intr-un interviu la Rossiya-24.  

"Cel mai probabil vom fi nevoiti sa ne protejam piata, intr-o maniera unilaterala, in fata accesului nedorit, prin teritoriul Ucrainei, al produselor alimentare provenite din terte tari, in primul rand al celor provenite din statele membre ale Uniunii Europene", a adaugat acesta.  

In replica, premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a estimat ca pierderile potentiale pentru Ucraina de pe urma introducerii de catre Rusia a embargoului la produsele alimentare ar urma sa se ridice la 600 de milioane de dolari, in 2016.

"Am inceput sa ne pregatim pentru introducerea, de catre Rusia, a restrictiilor comerciale impotriva Ucrainei. Am facut o evaluare a posibilelor pierderi provocate exporturilor catre Rusia de acest embargo si, in 2016, estimam ca acestea se vor ridica la 600 de milioane de dolari", a spus Iateniuk.  

In august 2015, premierul rus Medvedev declara ca Moscova va introduce un embargo la produsele alimentare provenite din Ucraina incepand din 2016, in situatia in care va intra in vigoare un acord de asociere intre Kiev si Uniunea Europeana.  

La inceputul lunii august 2014, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte, precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia.