Cele doua reactoare ar urma sa fie construite de compania Rosatom, controlata de statul rus. Rosatom construieste centrale nucleare in tari precum Bangladesh si Iran.

Extinderea va dubla capacitatea centralei de la Paks, a declarat Putin reporterilor dupa o intrevedere cu Orban la resedinta sa din apropierea Moscovei.

Cele doua guverne discuta, inca, termenii unui imprumut, a afirmat ministrul de Finante al Rusiei, Anton Siluanov.

Putin se foloseste de controlul asupra resurselor energetice pentru a-si intinde sfera de influenta in afara statelor foste membre ale Uniunii Sovietice, noteaza Bloomberg.

In decembrie, Putin s-a angajat sa acorde un imprumut de 15 miliarde de dolari Ucrainei, precum si o reducere a pretului perceput la livrarile de gaze naturale. De asemenea, presedintele rus a promis un imprumut de pana la 2 miliarde de dolari Belarusului.

Rusia va finanta 80% din constructia a doua reactoare in Ungaria de cate 1.200 de MW sub forma unui imprumut pe 30 de ani la dobanda mai redusa decat cea disponibila pe piata financiara, a declarat la Budapesta seful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar. Constructia reactoarelor este estimata sa dureze 10 ani.

Ungaria va acoperi restul costurilor proiectului, care ar putea ajunge pana la 12 miliarde de euro, a spus Lazar. Budapesta a renuntat la intentia de a organiza o licitatie pentru atragerea de investitori dupa ce a primit acordul de principiu al Comisiei Europene pentru a atribui Rusiei proiectul.

Premierul ungar a facut din reducerea preturilor la utilitati una dintre temele centrale ale campaniei electorale a partidului sau, Fidesz, pentru alegerile parlamentare din Ungaria, care ar trebui sa se desfasoare in circa trei luni.

Centrala nucleara de la Paks este singura de acest fel din Ungaria si este situata la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are in prezent in functiune patru reactoare rusesti cu o capacitate totala de 2.000 de MW si produce circa 40% din energia electrica a tarii.