Rusia subliniaza ca ar trebui sa-si extinda suveranitatea asupra a 1,2 milioane de kilometri patrati suplimentari in Arctica. 

In 2001, ONU a cerut Moscovei, dupa o prima revendicare in acest sens, sa aduca mai multe dovezi in sprijinul cererii sale. 

Revendicarea include si Polul Nord si ii va oferi in mod potential Rusiei accesul la circa 4, 9 miliarde de tone de hidrocarburi, potrivit estimarilor guvernului rus. 

La ora actuala, dreptul la mare fixeaza zona economica exclusiva a unei tari la 200 de mile marine (circa 370 de kilometri) de la coasta sa, oferindu-i suveranitate in aceasta zona, pentru a-i putea exploata resursele.

Dincolo de aceasta limita, apele sunt considerate, din punct de vedere juridic, ca fiind internationale. 

Rusia, SUA, Canada, Danemarca si Norvegia isi disputa de zeci de ani controlul asupra resurselor din Arctica. 

Potrivit guvernului rus, cercetarile din ultimii ani, implicand inclusiv o expeditie in octombrie, demonstreaza ca limitele platoului continental rus din Arctica se intind mult peste cele 200 de mile marine. 

Revendicarea Moscovei include o parte din Dorsala Lomonosov, revendicata de asemenea de Danemarca si Canada, precum si Dorsala Mendeleev, considerata de Rusia parte integranta a continentului eurasiatic. 

De cand a inaintat prima data cererea, in 2001, Rusia a initiat mai multe expeditii stiintifice polare de anvergura, pentru a aduna dovezi in sprijinul revendicarii.

In 2007, o expeditie a efectuat efectuat o plonjare record in profunzimea Oceanului Arctic, plantand in mod simbolic, cu aceasta ocazie, drapelul rus in adancurile apelor polare.

In paralel, presedintele Vladimir Putin a accentuat atentia atribuita problemei Oceanului Arctic, infiintand o comisie speciala insarcinata cu dezvoltarea proiectelor economice in regiune, in timp ce manevrele militare de amploare s-au multiplicat in zona. 

Doctrina militara navala rusa a fost, de asemenea, modificata in iulie, pentru a pune accentul pe importanta strategica a Oceanului Arctic, in mod concret prin dezvoltarea Flotei Nordului. 

Nu in ultimul rand, Ministerul de Externe al Rusiei a precizat ca aceasta revendicare este una dintre "prioritatile" diplomatiei ruse si ca ea asteapta ca cererea sa sa fie analizata pana in toamna.