Preturile contractelor futures pentru petrolul Brent, de referinta la bursa din Londra, au scazut cu 34% din luna iunie si au atins un minim al ultimilor patru ani, de 76,76 dolari pe baril, pe 14 noiembrie. Cotatiile ar putea cobori in continuare in cazul in care OPEC nu va reduce livrarile cu cel putin 1 milion de barili pe zi, avertizeaza managerii de fonduri.

Productia statelor membre OPEC este in prezent de aproximativ 30 de milioane de barili pe zi, iar la nivel mondial se extrag zilnic circa 90 de milioane de barili de petrol.

"Piata va pune sub semnul indoielii credibilitatea OPEC si influenta sa pe piata mondiala a petrolului, daca nu va reduce productia", a declarat Daniel Bathe, de la Lupus Alpha Commodity Invest Fund.

Bathe a avertizat ca in acest caz cotatia petrolului Brent at putea scadea la circa 60 de dolari pe baril. "Comportamentul de turma si trecerea la speculatii de scadere a cotatiilor vor accelera declinul preturilor", a adaugat el.

Managerii de fonduri sunt divizati in legatura cu posibilitatea ca OPEC sa decida reducerea productiei de petrol, iar Bathe considera ca probabilitatea ca acest lucru sa se intample este de pana la 50%.

Declinul cotatiilor petrolului, declansat in vara, a fost determinat de oferta abundenta, rezultata partial din exploatarea zacamintelor de sist din Statele Unite dar si din cauza cererii scazute, in special in Europa si Asia.

In consecinta, unii investitori considera ca o reducere de mica amploare a livrarilor, de aproximativ 500.000 de barili pe zi, ar fi insuficienta pentru calmarea pietelor.

Doug King, director de investitii la RCMA Capital, anticipeaza ca pretul petrolului Brent va scadea la circa 70 de dolari pe baril chiar si in cazul unei reduceri a productiei OPEC cu 1 milion de barili pe zi. "Daca OPEC nu va conveni reducerea livrarilor, preturile vor scadea in continuare, destul de rapid, posibil la 60 de dolari", a spus King.

La inchiderea tranzactiilor de vineri, cotatia petrolului WTI, de referinta la bursa din New York, a atins 76,51 dolari pe baril, iar titeiul Brent usor peste 80 de dolari pe baril. "Preturile petrolului de sub 80 de dolari pe baril exercita presiuni asupra bugetelor unor state mai sarace din OPEC, precum Venezuela", a declarat Nicolas Robin, manager de fonduri la compania Threadneedle.

El a apreciat ca o reducere cu cel putin 1 milion de barili pe zi a preoductiei de petrol poate urca preturile peste 85 de dolari pe baril.

Piata a fost inundata in ultima perioada de teorii ale conspiratiei, in jurul lipsei de reactie a Arabiei Sauditate. Thomas Friedman, editorialist la New York Times, a scris despre "un razboi mondial al petrolului, intre Statele Unite si Arabia Saudita pe de o parte si Rusia si Iran pe de alta parte".

Arabia Saudita a permis declinul cotatiilor titeiului pentru a convinge producatori mai mici din OPEC, care de obicei lasa producatorii mai mari sa intervina pe piata, sa participe la reducerea productiei, considera Tom Nelson, de la Investec Global Energy Fund.