Unii parteneri din zona euro si pietele financiare preseaza Spania sa ceara un program de ajutor economic care sa declanseze achizitii de obligatiuni de catre Banca Centrala Europeana, potrivit CNBC, citat de Mediafax.

"Spaniolii ezita un pic, dar acum sunt gata sa ceara ajutor extern", a spus o sursa. Trei alti oficiali europeni de nivel inalt au confirmat, pe surse, schimbarea pozitiei Spaniei.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Spania ia toate masurile potrivite pentru a-si depasi problemele fiscale si nu are nevoie de sprijin financiar. Investitorii vor recunoaste si vor rasplati reformele guvernului spaniol, a spus el.

Mai multi diplomati europeni si un inalt oficial german au declarat ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prefera sa evite sa ceara unui parlament tot mai retricent sa aprobe pachete de ajutor separate pentru tari din zona euro.

"Nu are sens sa trimiti in Bundestag una cate una decizii asteptate in cazul Greciei, Ciprului si posibil Spaniei. Punerea acestora la pachet are sens, din cauza continutului, dar si politic", a spus sursa germana.

Ministrii de Finante din zona euro au avut un schimb tensionat de replici la reuniunea din Cipru, de la mijlocul lunii septembrie, unde Schaeuble a spus omologilor sai ca Berlinul nu poate trece prin parlament un pachet de ajutor pentru Spania atat de repede dupa aprobarea finantarii de pana la 100 de miliarde de euro pentru bancile spaniole in iulie.

Intrebat despre informatiile privind indemnurile ca Spania sa astepte, un purtator de cuvant al executivului german a declarat ca fiecare tara ia decizii proprii, iar Germania nu preseaza intr-o directie sau alta.

Oficialii din zona euro iau in calcul o linie de credit cu conditii, care sa mentina Spania pe pietele financiare cu sprijin din partea fondurilor de urgenta ale zonei euro pe piata primara a obligatiunilor si cu suportul Bancii Centrale Europene pe cea secundara.