"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Eurpean, inainte sa semneze acordul cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca, in cadrul unui summit european, la Bruxelles.

"Ce zi mare! Poate cea mai importanta pentru tara mea de la independenta", proclamata in 1991, a declarat Porosenko.

Acordurile au fost semnate in mod oficial la Bruxelles de catre cei 28 de sefi de stat si de guverne UE - reuniti intr-un summit de doua zile, cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca.

"Este o mare zi pentru Europa (...). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Eurpean, adresandu-se reprezentantilor celor trei tari.

El a adaugat ca "nimic, in acord, nu este susceptibil sa afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este indreptat impotriva cuiva", a subliniat presedintele Comisiei José Manuel Barroso.

"Evolutiile istorice sunt inevitabile", a spus Porosenko, subliniind ca acordul se aplica "intregii Ucraine, inclusiv Crimeei". El a anuntat ca obiectivul tarii sale este, de-acum, sa declanseze lungul proces al aderarii la UE, o perspectiva care nu este, insa, obiectivul Acordului de Asociere. "Traiasca Ucraina, traiasca Europa!", a spus el in finalul interventiei, aplaudata de catre liderii europeni.

Perspectiva unei aderari a Ucrainei la UE este departe sa intruneasca unanimitatea celor 28, pentru ca anumite capitale doresc sa evite o agravare a tensiunilor cu Moscova.

Putin: Fortarea Ucrainei sa aleaga intre UE si Rusia a impins tara catre "scindare"

Incercarile de a forta Ucraina sa aleaga intre Rusia si Uniunea Europeana (UE) au impins aceasta tara la "scindare", a apreciat vineri presedintele rus Vladimir Putin dupa semnarea de catre Kiev, Chisinau si Tbilisi a unor acorduri "istorice" cu UE.

"Lovitura de stat anticonstitutionala de la Kiev si incercarile de a impune poporului ucrainean o optiune artificiala intre Europa si Rusia au impins societatea catre o scindare si o confruntare interna dureroasa", a declarat Putin pentru televiziunea rusa.

Acordul UE cu Ucraina si R.Moldova va avea "consecinte grave", ameninta un diplomat rus

Acordul de asociere economica semnat vineri de Ucraina, Republica Moldova si Uniunea Europeana va avea "consecinte grave", a avertizat un diplomat rus de rang inalt citat de agentia Interfax, potrivit Mediafax.

"Incheierea unui acord atat de serios tine, desigur, de suveranitatea fiecarui stat", a declarat Grigori Karasin, un adjunct al ministrului rus de Externe. "Consecintele acordului (semnat) de Ucraina si (Republica) Moldova vor fi fara nicio indoiala grave", a continuat el.

Zboruri de la Chisinau spre Moscova, anulate de partea rusa fara explicatii

Doua zboruri cu destinatia si plecare din Moscova spre Chisinau au fost anulate vineri de partea rusa, care nu a oferit explicatii pentru aceasta decizie, a anuntat compania Air Moldova, relateaza agentia IPN in pagina electronica.

Compania Air Moldova anunta, intr-un comunicat, ca autoritatile aviatice ale Federatiei Ruse au informat ca nu permit operarea zborului cu cateva ore inainte de decolarea aeronavei, programata pentru ora 07.00. Statul rus nu a oferit explicatii suplimentare.

In aceste conditii, compania Air Moldova a fost nevoita sa modifice orarul de zbor, prin anularea cursei Chisinau-Moscova, Moscova- Chisinau. Compania a asigurat ca pasagerii vor primi asistenta si le va fi resituit integral costul biletelor.

Un consilier al lui Putin a declarat ca Porosenko este "nazist", iar acordul cu UE "ilegitim"

Un consilier de rang inalt al presedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a declarat vineri ca presedintele ucrainean prooccidental Petro Porosenko este un "nazist", iar semnarea Acordului de Asociere al Ucrainei cu UE este "ilegitima", relateaza BBC News online, citat de Mediafax. Glaziev a facut aceasta declaratie inainte de semnarrea acordului.

Porosenko a semnat vineri Acordul de Asociere cu UE in cadrul summitului de la Bruxelles al liderilor celor 28 de state membre. Predecesorul lui Porosenko, Viktor Ianukovici a refuzat sa semneze acordul, in noiembrie, provocand criza actuala.

Dupa ce Rusia a anexat Peninsula ucraineana Crimeea, iar separatisti prorusi si-au declarat "independenta" in regiuni din estul tarii, noile autoritati prooccidentale de la Kiev au fost acuzate ca sunt extremiste.

Moscova critica decizia celor trei state ex-sovietice de a se apropia de UE

Presa rusa critica dur, cu o zi in urma, Acordul de Asociere care urma sa fie semnat intre Republica Moldova si Uniunea Europeana, unele publicatii apreciind ca acest acord este, de fapt, o "acceptare benevola a sclaviei" si "nu este sustinut de majoritatea" cetatenilor moldoveni.

Agentia rusa RIA Novosti noteaza riscurile economice ale semnarii Acordului de Asociere si subliniaza ca acest acord va fi incheiat "impotriva vointei majoritatii".

Potrivit agentiei, "mai multe sondaje de opinie arata ca peste 50 la suta dintre cetatenii Republicii Moldova nu sustin politica proeuropeana a autoritatilor de la Chisinau", din cauza riscurilor de ordin economic si social. RIA Novosti mentioneaza si pozitia Gagauziei, afirmand ca, "in februarie, in aceasta regiune autonoma a avut loc un referendum in cadrul caruia 98 la suta dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia".

Republica Moldova risca sa piarda locuri pe piata muncii din CSI, inclusiv in Rusia, unde s-ar afla intre 500 si 700 de mii de migranti moldoveni, mai subliniaza agentia.

Semnarea Acordului de Asociere cu UE este o "scavie benevola"

In opinia expertului si jurnalistului rus, Maksim Salighin, citat de RIA Novosti, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana de catre Republica Moldova si Ucraina este "de fapt o acceptare benevola a sclaviei". De asemenea, el afirma ca prin respectarea prevederilor acestui acord "statele isi pierd suveranitatea".

"Si, deoarece o parte a Republicii Moldova - Basarabia - inainte de perioada sovietica intra in componenta Romaniei, pot aparea anumiti mostenitori romani care sa pretinda drepturi de proprietate asupra pamantului, locuintelor, intreprinderilor din (Republica) Moldova", adauga expertul rus.

Salighin afirma ca pretentiile romanilor "pot viza si Bucovina de Nord, care in prezent intra in componenta Ucrainei".

Potrivit expertului, pretentii similare pot avea si cetatenii din Slovacia si Ungaria.

"Cum vor fi asigurate, in acest caz, drepturile mostenitorilor europeni din Gagauzia, Transnistria, Donetk si Lugansk? La fel ca si garantarea «democratiei» - prin utilizarea tancurilor si aviatiei militare?", comenteaza Salighin.

El mentioneaza de asemenea ca, in cursul pregatirii actelor pentru asocierea R.Moldova cu Uniunea Europeana au fost incalcare mai multe acorduri care vizeaza regiunea transnistreana.

In opinia sa, dupa semnarea Acordului de Asociere, cetatenii moldoveni si ucraineni "nu vor avea drepturi egale cu cei din Uniunea Europeana".

"Probabil ca locuitorii din Ucraina si Republica Moldova trebuie sa simta dezamagirea integrarii europene, sa suporte foametea si saracia, pentru a intelege ca Rusia nu a amenintat niciodata identitatea popoarelor si nu a schimbat elitele politice in statele aliate, spre deosebire de traditia europeano-americana", afirma Salighin pentru RIA Novosti.

"Probabil ca Rusia ar trebui sa-i protejeze pe cei care nu sunt dispusi sa accepte aceasta sclavie «asociata»", adauga el.

Publicatia Argumenti i Fakti noteaza ca semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana de catre Ucraina, Republica Moldova si Gerogia va avea impact negativ asupra economiei Rusiei.

Ziarul rus Trud comenteaza pe un ton pesimist ca "dupa semnarea Acordului de Asociere, multi migranti moldoveni isi vor pierde dreptul de sedere in Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova".

"Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana este un risc real", afirma ziarul, adaugand ca "nimeni nu poate explica in ce mod integrarea in UE va contribui la dezvoltarea economiei si bunastarea cetatenilor".

"Despre integrarea europeana se vorbeste ca despre un mort:, de bine sau nimic. In acest caz, este vorba de o portiune magica vanduta in locuri obscure", adauga publicatia.

"Astazi, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana este o sarbatoare, insa peste doua zile va fi luni" si lucrurile se vor schimba, scrie Trud, potrivit Mediafax.

Ce este Acordul de Asociere cu UE?

Acordul de asociere este modalitatea prin care Uniunea Europeana isi extinde influenta asupra vecinilor de la granita de est a blocului comunitar, fara ca acestia sa intre efectiv in UE.

Cele trei acorduri – cu Ucraina, Republica Moldova si Georgia, vor liberaliza gradual comertul intre parteneri, ceea ce inseamna ca cele trei tari isi vor putea vinde produsele pe cea mai mare piata unitara din lume, care numara peste 500 de milioane de consumatori, din 28 de state.

UE va acorda, totodata, ajutor si fonduri celor trei tari pentru ca acestea sa se adapteze mai usor regulamentelor europene. In schimb, UE va cere celor trei state anumite standarde in ceea ce priveste drepturile omului, implementarea democratiei, lupta impotriva coruptiei si reforme ale sistemelor economic si juridic.

Care sunt beneficiile Acordurilor de Asociere?

Daca vor fi implementate cum trebuie, Acordurile de asociere cu UE vor ajuta Ucraina, Moldova si Georgia sa se modernizeze din punct de vedere economic, sa atinga un nivel de trai mai ridicat si sa-si intareasca democratia.

Exportatorii ucraineni vor economisi aproape 500 de milioane de euro pe an, datorita eliminarii taxelor vamale, arata documentele Uniunii Europene. In acelasi timp, se asteapta ca exporturile din Ucraina catre UE sa cresca cu un miliard de euro pe an, un avans important urmand sa se inregistreze in ceea ce priveste textilele, metalele si produsele alimentare.

Pe termen lung, Ucraina poate inregistra in plus o crestere economica de 1% pe an, datorata cresterii exporturilor de produse si servicii, dar si a investitiilor masive pe care tarile UE le vor face in tara, potrivit studiilor Comisiei Europene (CE).

CE mai noteaza ca accesul celor trei tari foste sovietice la piata unica europeana se va face mai rapid decat in sens invers, dar si ca odata ajunse in Europa, marfurile si serviciile din Ucraina, Moldova si Georgia se vor vinde mai usor si pe pietele internationale, daca vor indeplini toate standardele de calitate.

Care sunt costurile?

Unul dintre motivele pentru care fostul presedinte Ianukovici a refuzat sa semneze Acordul cu UE, in noiembrie, a fost faptul ca Ucraina ar fi pierdut legaturi comerciale cu Rusia in valoare de jumatate de trilion de dolari. Aplicarea standardelor UE ar fi mai costat peste 100 de miliane de dolari, declara fostul sef de stat anul trecut, potrivit Reuters..

Uniunea Europeana, pe de alta parte, sustine ca Ucraina va fi libera sa aiba in continuare legaturi comerciale cu Rusia si ca va acorda Kievului sprijin si consultanta financiara. Dar, odata semnat Acordul cu UE, Ucraina nu se va mai putea alatura Uniunii Vamale pe care Rusia a infiintat-o, pentru ca statele partenere, Belarus si Kazakhstan, nu sunt membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului.

Diplomatii europeni se tem, insa, ca Rusia va impune sanctiuni economice celo trei tari, temeri confirmate de cele mai recente declaratii ale ministrului de externe de la Moscova, Serghei Lavrov.

"Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Vrem sa vedem care vor fi consecintele asupra relatiilor noastre comerciale. Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format ", a adaugat Lavrov.

De altfel, discutii tripartite intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere.