Luigi Di Maio a făcut aceste declaraţii în urma unei întâlniri cu omologul său chinez Wang Yi, care a început marţi la Roma un turneu în Europa, în care vizitează Olanda, Norvegia, Franţa şi Germania.

Italia este prima mare putere occidentală care a intrat în proiectul chinez al ”noilor drumuri ale mătăsii” anul trecut, când a semnat cu Beijingul o serie de acorduri care nu au condus, până în prezent, la câştiguri concrete importante.

Luigi Di Maio a dat asigurări că întâlnirea sa cu Wang Yi a fost ”foarte rodnică” şi că au discutat despre mijloace de ”relansare a parteneriatului strategic din punct de vedere economic şi industrial” între Italia şi China, scrie News.ro.

Citește și: Balcanii, poarta de intrare în Europa a "Noului drum al mătăsii". Chinezii cumpără toată industria din cea mai săracă și fragilă regiune a continentului

Wang Yi a declarat la rândul său presei că China şi Uniunea Europeană (UE) este necesar să-şi consolideze cooperarea în lupta împotriva noului coronavirus.

Preşedintele american Donald Trump reproşează Beijingului faptului că a favorizat răspândirea noului coronavirus în lume. El intenţionează să restrângă dezvoltarea internaţională a gigantului chinez prin reţeaua de telecomunicaţii Huawei Technologies, pe care o acuză că este folosită drept ”cal troian” de spionajul chinez.

Italia nu a impus până în prezent vreo restricţie Huawei, iar Di Maio nu a evocat grupul marţi.

Wang Yi a dat asigurări, referindu-se la Statele Unite, că China nu vrea un nou Război Rece. ”Un Război Rece ar fi un pas înapoi”, a declarat ministrul chinez de Externe.

De ce se teme Europa de chinezi

Pe fonduol pandemiei, Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, conform unui document consultat de Reuters, parte a eforturilor de a împiedica firmele din China să preia companii europene din diverse sectoare.

Supervizarea investiţiilor străine în statele membre UE va începe în octombrie, iar Comisia Europeană propune extinderea controlului la noile proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

Citește și: Chinezii cumpără Europa bucată cu bucată. Beijingul a investit sume colosale în afaceri pe bătrânul continent. Câți bani din China au intrat în România

Documentul marchează primul pas al eforturilor UE de a rezista la concurenţa firmelor de stat din China, care vor să domine industria şi să absoarbă cunoştinţele europeană. De asemenea, guvernele UE sunt frustrate că autorităţile de la Beijing nu au respectat anunţul de anul trecut privind deschiderea economiei.

Începând din 11 octombrie, când sunt anunţate preluări străine, guvernele UE vor fi obligate să prezinte Executivului comunitar detaliile, în zone ca media, transport şi comunicaţii. Dacă controlul va fi extins, vor fi incluse şi proiectele din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit.

"Comisia Europeană a descoperit că sunt câteva alte proiecte şi programe ... care sunt esenţiale pentru securitate sau ordine publică şi, prin urmare, ar putea fi incluse", se arată în document.

Transferul tehnologiilor către o ţară din afara UE este văzută ca un risc la adresa intereselor strategice ale blocului comunitar în privinţa unor tehnologii pe care firmele chineze de stat caută să le achiziţioneze.

La începutul crizei generate de pandemie cu coronavirus, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a recomandat țărilor UE să cumpere participații la companiile care se confruntă cu probleme financiare în această perioadă, pentru a le proteja de preluările masive ale Chinei.

Țările europene sunt îngrijorate de mai multă vreme de extinderea masivă a Chinei pe continent, prin preluarea unor mari companii europene, însă criza provocată de extinedrea coronavirusului și scăderea abruptă a prețurilor pot constitui o oportunitate fără precedent pentru țara asiatică de a prelua companii strategice în Europa.