In jurul orei 02.25 GMT, cotatia barilului de titei Brent era in crestere cu 31 de centi pana la 50,05 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa data de 4 noiembrie 2015. De asemenea, cotatia titeiului West Texas Intermediate (WTI) era in crestere cu 23 de centi pana la 49,79 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa data de 12 octombrie 2015.

Pretul petrolului a scazut cu peste 60% de la un varf de 110 dolari per baril in luna iunie 2014, pe masura ce productia globala a depasit cererea, iar in luna ianuarie a acestui an a atins minimul ultimilor 12 ani. Analistii de la Goldman Sachs se asteptau anul trecut ca petrolul sa coboare pana la 20 de dolari, insa preturile si-au revenit in ultimele luni.

"Cu siguranta 50 de dolari este un prag psihologic. Oamenii vor incerca sa il impinga peste acest prag. Din punct de vedere practic se pune intrebarea daca va exista sau nu o crestere sustenabila peste 50 de dolari?", a declarat Ric Spooner, analist la firma australiana CMC Markets.

Cresterea cotatiei petrolului a fost stimulata de cifrele publicate miercuri de Administratia de Informatii in Energie din SUA, care arata ca stocurile americane de petrol au scazut cu 4,2 milioane barili pana la 537,1 milioane barili in saptamana care s-a incheiat la 20 mai, cea mai mare scadere din ultimele sapte saptamani. Scaderea a fost peste estimarile analistilor care mizau pe un declin de 2,5 milioane de barili.