Statele Unite comiteau atrocitati impotriva drepturilor omului, dar Trezoreria se imbogatea”, scrie jurnalistul independent Chadwick Matlin, intr-un comentariu pentru Reuters.

In ritmul actual al discutiilor de la Washington privind plafonul de indatorare si intrarea in incetare de plati, SUA risca sa aiba mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie, noteaza jurnalistul.

Chiar si cele mai austere propuneri ar lasa Statelor Unite datorii de 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari sanse de a fi aprobat presupune scadere pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. “Undeva, Andrew Jackson da din capul scheletic, enervat ca niste americani risipitori i-au stricat mostenirea”, afirma Matlin.

La preluarea mandatului de catre Jackson, datoriile SUA se ridicau la 58,4 milioane de dolari. Sase ani mai tarziu, dupa cum presedintele avea sa anunte in discursul privind starea natiunii, tara era pe plus, cu 440.000 de dolari in conturi. Nu a fost nevoie decat de o dedicare nebuna ideii de avea un aparat de stat redus, mutarea fortata a zeci de mii de indieni si tarife comerciale atat de ridicate incat SUA au fost aproape de a se destrama.

"Pentru Jackson datoria era periculoasa, pentru ca datoria punea puterea in mainile creditorilor, iar daca puterea apartinea creditorilor, atunci nu mai era a poporului, acolo unde credea el ca si este locul", potivit biografiei lui Andrew Jackson, "American Lion", scrisa de Jon Meacham.

In timpul mandatului ca presedinte, Jackson a refuzat sa finanteze proiecte locale cu fonduri federale si a amenintat chiar ca va bloca toate proiectele de infrastructura.

"Stau decis in fata natiunii sa platesc datoria nationala cat mai curand posibil (...) Nu voi imprumuta niciun cent decat in cazul unei necesitati absolute", a spus Jackson unui congresmen care incerca sa obtina fonduri federale.

In 1835, la finalul mandatului, Jackson a lasat Statele Unite fara datorii. "Liberi de datorii si in pace cu restul lumii", a scris acesta Congresului.

In prezent, Statele Unite au datorii de 14.300 de miliarde de dolari si politicienii negociaza cresterea plafonului de indatorare cu alte cateva mii de miliarde, pentru ca cea mai mare economie din lume sa nu intre in incetare de plati.