În ultima sa evaluare făcută finanţelor oraşului, secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, i-a informat pe parlamentari că economia Hong Kongului ar urma să înregistreze în 2019 o contracţie de 1,3%, ceea ce va afecta bugetul oraşului.

Chan a dat vina pentru deficitul din 2019-2020 pe scăderea veniturilor din taxe, pe încetinirea vânzărilor de terenuri şi a recentelor stimulente adoptate în a ideea de a recâştiga opinia publică după un an de proteste.

"La finalul exerciţiului financiar, bugetul guvernului va fi în pierdere. Economia din Hong Kong cunoaşte în prezent o perioadă dificilă", a spus Paul Chan, potrivit Agerpres.

Protestele din Hong Kong, începute acum şase luni pentru a cere executivului local să renunţe la un proiect de lege privind extrădarea către China continentală, s-au transformat într-o amplă mişcare pro-democraţie şi de denunţare a folosirii forţei de către poliţie.

Aceste proteste au afectat în special sectorul vânzărilor cu amănuntul şi turismului, vizitatorii din China continentală renunţând să mai viziteze oraşul. Însă economia Hong Kong-ului a fost afectată şi de disputele comerciale dintre SUA şi China, având în vedere că metropola funcţionează ca o punte de legătură între China continentală şi pieţele mondiale.

Ultima dată când Hong Kong a înregistrat un deficit bugetar a fost după epidemia de Sars din 2003, când virusul a ucis aproximativ 300 de persoane.

În mod normal, bugetul Hong Kongului încheie anul pe plus, o situaţie care multiplicată pe parcursul mai multor ani a permis metropolei să acumuleze o rezervă consistentă. În luna martie a acestui an Guvernul din Hong Kong a anunţat că rezervele sale se situează la 150 de miliarde de dolari.