Pe agenda discuţiilor dintre cei doi şefi de guvern se află şi subiectul referitor la gazoductul Nord Stream 2, pe care Morawiecki îl consideră, potrivit PAP, drept ''o problemă politică, o mare ameninţare''.

''În prezent, Rusia trebuie să trimită încă mai multe zeci de miliarde de metri cubi de gaz către Europa de Vest prin Ucraina'', a declarat premierul polonez, adăugând că atitudinea agresivă a Rusiei în estul Ucrainei a fost până acum atenuată de problema gazului.

''Când va fi creat Nord Stream 2, această dependenţă de Ucraina se va reduce la zero sau va fi una minimă. Ne putem imagina atunci scenariile politice şi militare nefavorabile, şi despre aceasta i-am avertizat pe partenerii mei, despre aceasta am discutat cu secretarul de stat american Rex Tillerson în cursul vizitei sale în urmă cu câteva săptămâni'', a afirmat Morawiecki.

Conducta Nord Stream 2, cu o lungime de 1.200 de km, potrivit site-ului Gazprom, şi care va transporta gaz natural din Rusia către Europa pe sub Marea Baltică, va fi operaţională până în 2019.

Punctul de intrare al conductei Nord Stream 2 în Marea Baltică va fi în zona Ust-Luga din regiunea rusă Leningrad. Apoi ea se va întinde pe sub Marea Baltică şi punctul ei de ieşire în Germania va fi în zona Greifswald, aproape de punctul de ieşire al conductei Nord Stream.

Reuters scria anul trecut că opt guverne europene, între care și cel al României, au semnat o scrisoare in care ridica unele obiectii fata de proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla livrarile de gaze directe intre Rusia si Germania. Semnatarii scrisorii, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sustin ca proiectul Nord Stream 2 ar putea avea consecinte geopolitice potential destabilizatoare.

"Proiectul Nord Stream 2 ridica anumite riscuri la adresa securitatii energetice in regiunea Europei Centrale si de Est. Acesta ar influenta puternic evolutiile de pe piata gazelor si tranzitul gazelor in regiune, mai ales ruta de tranzit via Ucraina", se arata in scrisoarea datata 7 martie 2017.

Copia scrisorii consultata de Reuters este semnata de premierii Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, Romaniei si de presedintele Lituaniei.

Gazprom livreaza deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construirea a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.