În jurul orei 14:30 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului era în scădere cu 6,24% până la 64,63 dolari la bursa de la Londra în timp ce ţiţeiul WTI pierdea 6,22% până la 59,02 dolari per baril la bursa de la New York, scrie Agerpres.

Aproape jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, adică 5% din producţia mondială de ţiţei, lipseşte în prezent de pe piaţă ca urmare a unor atacuri cu dronă care au avut loc sâmbătă asupra a două instalaţii petroliere din estul Arabiei Saudite.

După aceste atacuri, cotaţia ţiţeiului a crescut luni cu aproape 15% la bursa de la Londra, o creştere fără precedent într-o singură zi.

Marţi însă, o serie de surse au declarat pentru Reuters că producţia de petrol a Arabiei Saudite va fi complet restabilită în maxim două - trei săptămâni, în loc de câteva luni cum se credea iniţial.

Potrivit unui oficial saudit de rang înalt citate de Reuters, monarhia urmează să restabilească 70% din volumul zilnic de producţie de 5,7 milioane barili, pierdut ca urmare a atacurilor ce au vizat cele două rafinării, Abqaiq şi Khurais. Aceeaşi sursă mai afirmă faptul că producţia realizată de firma de stat Saudi Aramco va reveni la normalitate în următoarele două-trei săptămâni.

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz bin Salman, urmează să susţină o conferinţă de presă la ora 17:00 GMT.

"Toţi ochii vor fi îndreptaţi spre această conferinţă de presă. Avem nevoie de o analiză corectă a pagubelor, trebuie să vedem un plan de revenire. Până atunci nu vom şti cât de mult petrol va lipsi de pe piaţă şi pentru cât timp", a apreciat Samuel Ciszuk, partener la firma de consultanţă ELS Analysis.

Duminică, preţurile petrolului au crescut cu peste 15% duminică ca urmare a îngrijorării legate de aprovizionarea globală cu petrol şi a creşterii tensiunilor în Orientul Mijlociu. Valorile au mai scăzut puțin după ce președintele american Donald Trump a autorizat eliberarea în piață de reserve americane, pentru a asigura oferta de petrol.

Atacurile cu drone efectuate de gruparea Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, au afectat peste jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite. Gigantul petrolier de stat saudit Aramco a anunţat că atacul de sâmbătă a redus producţia cu 5,7 milioane de barili pe zi, respectiv 5 procente din producția mondială.

Analiştii şi comercianţii în domeniu au estimat că este posibil ca preţul ţiţeiului să crească până la 100 de dolari/baril, dacă Riadul nu reuşeşte să reia rapid aprovizionarea la nivelul iniţial.