Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, a crescut cu până la 48 de cenţi, la 67,68 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului american WTI a avansat într-o măsură similară, la 61,59 de dolari pe baril.

Ambele cotaţii au atins cel mai ridicat nivel de după 17 septembrie, potrivit News.ro.

Preşedintele american Donald Trump a declarat marţi că el şi preşedintele chinez Xi Jinping vor organiza o ceremonie de semnare a aşa-numitei faze întâi a acordului comercial pentru încheierea conflictului comercial, convenită la începutul acestui an.

Perspectiva semnării acordului a dus la creşterea cotaţiilor acţiunilor de pe Wall Street la noi maxime record, contribuind la creşterea contractelor futures pentru petrol.

Războiul comercial de 17 luni dintre cele mai mari economii ale lumii a afectat creşterea economiei mondiale şi cererea de petrol.

Chiar şi aşa, preţul petrolului Brent a crescut cu 25% în acest an, susţinut de reducerea producţiei de către statele OPEC şi alţi între care Rusia.

Un alt factor care a favorizat creşterea preţurilor a fost anunţul American Petroleum Institute referitor la o scădere a stocurilor de ţiţei din SUA cu 7,9 milioane de barili, săptămâna trecută, cu mult peste aşteptările analiştilor.

Volumul tranzacţiilor este scăzut din cauza sărbătorii Crăciunului, care a întârziat cu două zile publicarea datelor oficiale ale guvernului referitoare la stocuri, până vineri.

Aşa-numit grup OPEC+ a convenit în această lună să extindă reducerile de producţie până la 2,1 milioane de barili pe zi, respectiv cu circa 2%, de la 1 ianuarie.

În schimb, producătorii americani, care nu participă la acordul statelor din OPEC+, au pompat cantităţi record de petrol, în special la exploatările de şist. Creşterea producţiei de petrol din SUA este aşteptată să încetinească însă în 2020.