In interviul care a fost publicat duminica, Frieden a spus ca isi doreste “sa intareasca relatiile de cooperare cu autoritatile straine”. De altfel, Luxemburg este cunoscuta pentru secretomania practicata in sistemul bancar, Germania fiind una dintre tarile care o arata cu degetul, spunand ca multi o folosesc drept paradis fiscal, scrie BBC.

Frieden a recunoscut cu aceasta ocazie ca tot mai multe state cer informatii cu privire la traseul banilor pe care cetatenii lor ii opereaza in bancile din strainatate. “Trendul international se indreapta catre schimbarea de informatii in legatura cu depozitele bancare. Nu ne vom mai opune atat de strict acestei tendinte”, a declarat ministrul.

Vineri, Germania a semnat cu Elvetia un tratat in legatura cu evaziunea fiscala, tara reprezentand un alt centru bancar european recunoscut pentru secretomania de care da dovada. Tratatul are ca scop sa permita Germaniei sa isi impuna din nou taxele asupra depozantilor nemti, care isi ascund banii in bancile elvetiene.

Luxemburgul este o tara cu numai 500.000 de locuitori, dar bancile sale si alte insititii financiare adapostesc bunuri ce reprezinta de 20 de ori mai mult veniturile economice ale tarii. Frieden a negat insa ca finantele micului stat s-ar baza pe clientii care incearca sa ocoleasca taxele din propriile tari. Acesta a mai precizat ca isi doreste ca oamenii sa fie atrasi de calitatea serviciilor bancare, si nu de politicile privind discretia monetara.

In ultimii ani, guvernele din toata Europa au incercat sa implementeze o serie de taxe menite sa ajute tarile sa treaca peste recesiunea prelungita, asa ca tot mai multe voci au inceput sa ceara o mai mare transparenta a sistemului bancar. Exemplul recent al Ciprului a ridicat de asemenea ingrijorari cu privire la riscul la care se expun micile state din Europa, care au un sector financiar supradezvoltat.