Potrivit Le Monde, pe primul loc se afla grupul bancar britanic HSBC (2.300 societati), urmat de bancile elvetiene UBS (1.100 societati) si Credit Suisse (1.105 societati), scrie Agerpres.

Grupul bancar francez Societe Generale, prezent si pe piata din Romania, detine 979 de societati offshore infiintate in paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatura panamez Mossack Fonseca, clasandu-se pe locul al patrulea.

Cotidianul subliniaza ca, desi ritmul de infiintare a societatilor offshore a incetinit dupa 2012 si o serie de structuri au fost inchise, "aproximativ o suta dintre entitatile infiintate de Societe Generale prin intermediul Mossack raman active". Un numar similar au fost cedate altor gestionari si isi continua activitatile.

In replica, Societe Generale afirma ca incepand din 2012 nu mai detine, direct sau indirect, nicio societate activa in statele sau teritoriile non-cooperante.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajati si 32 de milioane de clienti in intreaga lume. In Romania, BRD - Groupe Societe Generale este cea de-a doua banca, dupa totalul activelor.

Credit Suisse si HSBC dezmint ca si-au ajutat clientii sa evite plata taxelor

Credit Suisse si HSBC, doua din bancile cu cele mai mari divizii de gestionare a averilor din lume, au dezmintit sugestiile conform carora ar fi utilizat in mod activ structuri offshore pentru a-si ajuta clientii sa evite plata taxelor, transmite Reuters.

Seful Credit Suisse, Tidjane Thiam, care s-a concentrat pe atragerea celor mai bogati oameni din Asia pentru a impulsiona profitul bancii, a dat asigurari ca grupul elvetian este interesat doar de gestionarea activelor in concordanta cu legea. “Ca banca, incurajam utilizarea structurilor numai cand exista un scop economic legitim”, a afirmat directorul general al celei de-a doua mari banci elvetiene. Thiam a admis ca divizia de gestionare a averilor utilizeaza structuri financiare offshore, dar numai pentru clientii foarte bogati care au active in multiple jurisdictii, si nu sprijina evitarea platii taxelor.

Anul trecut, Rezerva Federala a SUA (Fed) a luat o masura rara privind interzicerea angajarii in industria bancara pentru cinci fosti bancheri sau manageri de la grupul bancar elvetian Credit Suisse, dupa ce acestia au fost acuzati ca i-au ajutat pe clientii americani sa evite plata taxelor. In mai 2014, Credit Suisse si-a recunoscut vinovatia pentru rolul sau intr-o schema de evitare a platei taxelor si a ajuns la un acord cu autoritatile americane in urma caruia a platit o amenda de 2,5 miliarde de dolari.

Separat, HSBC, cel mai mare grup bancar din Europa, a anuntat ca si-a reformat modelul de afaceri. Acuzatiile sunt foarte vechi, in unele cazuri de acum 20 de ani, inainte de a adopta reforme semnificative, a declarat un purtator de cuvant al bancii britanice.

Deutsche Bank admite ca si-a ajutat clientii cu companii in paradisuri fiscale, dar in mod legal

Deutsche Bank, prima banca din Germania, a admis ca i-a ajutat pe unii dintre clientii sai in privinta companiilor din paradisurile fiscale, dar in mod legal, relateaza agentia EFE.

Un purtator de cuvant al bancii germane a subliniat ca "suntem total constienti de semnificatia acestui fapt".  "In ceea ce priveste Deutsche Bank, ne-am imbunatatit procesul de admitere a clientilor, verificam cu cine facem afaceri si ne asiguram ca directivele noastre, procedurile si sistemul sunt structurate astfel incat sa respecte legile si reglementarile relevante", au precizat reprezentantii bancii.

Banca hamburgheza Berenberg Bank a confirmat, de asemenea, ca a derulat afaceri cu firme fantoma din strainatate. Prin intermediul unei filiale de gestionare a patrimoniilor din Elvetia, Berenberg Bank gestioneaza conturi pentru companii cu avantaje fiscale, potrivit unui purtator de cuvant al bancii germane.

"Asta este in consonanta cu normele legale, dar necesita obligatia de a actiona cu discernamant din partea bancilor", a adaugat sursa citata.

In acest fel, intotdeauna se cunoaste beneficiarul ce se afiseaza in spatele contului si se verifica zilnic miscarile din conturile acestor beneficiari si ale celor imputerniciti, in baze de date speciale. Astfel, platile sunt observate permanent si procesele sunt investigate regulat de auditori externi independenti, conform Berenberg.

Circa 140 de politicieni din lumea au legatura cu companii inscrise in paradisuri fiscale, conform informatiilor publicate de Consortiul International al Jurnalistilor de Investigatii (ICIJ). Dezvaluirile includ 11,5 milioane documente, de circa patru decenii, ale Casei de avocatura panameze Mossack Fonseca, specializata in gestionarea capitalurilor si patrimoniilor, cu informatii de la mai mult de 214.000 companii ce au beneficiat de avantaje fiscale in peste 200 de tari si teritorii.

Commerzbank a platit, anul trecut, o amenda de 20 mil. euro, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca

Cotidianul german Suddeutsche Zeitung, care a condus investigatia jurnalistica, informa luni ca inca de acum doi ani un informator a vandut date interne ale Mossack Fonseca autoritatilor germane, dar acestea erau mai vechi si mai putine. Investigatorii au verificat locuintele si birourile a peste 100 persoane, anul trecut.

Commerzbank a fost, de asemenea, implicata in dezvaluiri si, ca urmare a afacerilor sale cu Mossack Fonseca, a decis sa plateasca o amenda de circa 20 milioane de euro, la fel ca si HSH Nordbank si Hypovereinsbank, a adaugat Suddeutsche Zeitung.

Commerzbank i-a ajutat pe unii clienti sa evite impozitele prin intermediul unei filiale din Luxemburg. De atunci, si alte tari au intrat in posesia unor date de la prima scurgere de informatii, mai mica, printre acestea numarandu-se Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Islanda.

Un purtator de cuvant al Commerzbank a declarat pentru EFE ca banca a inchis cazul Luxemburg anul trecut, prin achitarea amenzii.