"La nivelul tuturor partidelor, regiunilor si grupurilor demografice, publicul cere Guvernului sa mentina controlul asupra imigratiei din Romania si Bulgaria", a declarat Tim Aker, purtatorul de cuvant al organizatiei. 

"Problema este ca regulile privind libera circulatie in UE permit oricui din Uniune sa vina sa traiasca in Marea Britanie", a subliniat el, adaugand ca imigrantii sunt "eligibili" sa primeasca locuinte si ajutoare sociale fara sa fi contribuit la buget, iar premierul David Cameron nu poate renegocia legislatia care le acorda aceste drepturi. 

"Acest sondaj arata ca poporul britanic vrea sa ia inapoi controlul asupra frontierelor, iar singurul mod de a face acest lucru este iesirea din UE", a subliniat Aker. 

Express scrie ca, potrivit sondajului realizat de ComRes, 89% dintre alegatorii cu varste de peste 65 de ani se opun anularii restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor. Cea mai puternica opozitie s-a inregistrat in Yorkshire si Humberside, unde 88% dintre persoanele chestionate s-au pronuntat in acest sens. In West Midlands, 87% dintre cei chestionati se opun anularii restrictiilor, in partea de sud-est 82%, iar in Scotia 81%, adauga publicatia.  De asemenea, 75% dintre alegatorii Partidului Laburist (opozitie), si 73% dintre cei ai Partidului Liberal-Democrat, care fac parte din coalitia guvernamentala alaturi de Partidul Conservator, se pronunta impotriva "renuntarii la controalele de frontiera" in privinta celor doua foste tari comuniste, membre UE, potrivit publicatiei. 

Doar sapte la suta dintre cei chestionati sustin anularea restrictiilor, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2014, adauga Express.

Presedintele altui grup de lobby impotriva migratiei, MigrationWatch, Sir Andrew Green, apreciaza ca "acest sondaj subliniaza necesitatea ca Guvernul sa analizeze foarte atent ceea ce poate fi facut pentru a oferi asigurari ca sistemul de ajutor social nu devine o atractie suplimentara pentru imigrantii din Romania si Bulgaria".

Pana in prezent, Guvernul britanic s-a abtinut sa estimeze cati romani sau bulgari ar putea veni in Marea Britanie incepand din ianuarie 2014, dupa anularea restrictiilor. In vederea limitarii migrarii, o optiune analizata ar fi trimiterea inapoi a imigrantilor care nu au loc de munca, iar alta solicitarea ca acestia sa demonstreze ca se pot intretine financiar pe o perioada de sase luni.