Operaţiunea, care s-a desfăşurat din septembrie în noiembrie, a condus la deschiderea a peste 1.000 de anchete penale, dintre care ”multe sunt în continuare în curs”, a precizat Europl într-un comunicat.

Peste 650 de bănci, 17 asociaţii bancare şi alte instituţii financiare au contribuit la declararea a 7.520 de tranzacţii frauduloase ale unor cărăuşi financiari, evitând astfel o pierdere totală de 12,9 milioane de euro”, a anunţat Europol, potrivit News.ro.

Operaţiunea, susţinută de Europol, Unitatea europeană de cooperară judiciară Eurojust şi Federaţia Bancară Europeană (FBE), a permis identificarea a 3.833 de ”cărăuşi financiari” şi a 386 de recrutori, dintre care au fost arestaţi 228.

Aceşti ”cărăuşi financiari” iau adesea parte la activităţi de spălare a banilor fără să ştie, primind şi transferând bani obţinuţi ilegal, a precizat Europol.

Recrutorii, deosebit de activi pe reţele de socializare, reuşesc să-şi convingă victimele ”să deschidă conturi bancare sub pretextul trimiterii sau primirii de fonduri”, potrivit Europol.

Operaţiunea s-a desfăşurat în 31 de ţări, inclusiv în Germania, Belgia, Spania, Elveţia, Regatul Unit, Statele Unite şi Australia.