Galp Energia, o companie portugheză din domeniul energiei, cu afaceri în Spania, spune că atunci când a încetat să plătească pentru pauzele pentru țigară ale angajaților nu a făcut altceva decât să aplice legea spaniolă, notează BBC.

O pauză scurtă de cafea sau un mic-dejun împreună cu un coleg sunt, de asemenea, cuprinse în politica Galp, pe care a început să o aplice în septembrie 2019.

Modificările recente din legislația spaniolă cer companiilor să înregistreze intrările și ieșirile angajaților de la locul de muncă, însă scopul acestei monitorizări era acela de a împiedica exploatarea angajaților și creșterea flexibilității la locul de muncă.

Citește și: Țara în care trăiesc cei mai mulți români rămâne fără locuitori. ”Este în pericol însăși existența țării"

De asemenea, monitorizarea trebuia să pună capăt și orelor suplimentare neplătite, o problemă reală pe piața muncii din Spania – în 2019, angajații au muncit aproape trei milioane de ore suplimentare fără să fie plătiți.

Dar această prevedere legală are consecințe și pentru cei 10 milioane de fumători din Spania. Pe baza întrgistrărilor, angajatorii pot calcula cât timp petrec angajații în realitate muncind și cât timp stau în pauza de cafea și de țigară.

Galp Energia susține că angajații care pleacă la masă în timpul programului, și nu în timpul pauzei legale de masă, sau care merg să fumeze nu trebuie să se aștepte să fie pătiți în acest timp.

Citește și: Țara din UE care își dă cetățenia pe bani. Avertisment dur de la Bruxelles

Federația sindicală care a dat în judecată compania intenționează să facă apel la Curtea Supremă. Sindicaliștii susțin că noul regulament ar trebui să se aplice doar atunci când angajații vin și pleacă de la serviciu și nu pentru toate pauzele luate de aceștia în timpul unei zile de lucru.

Sindicatul a acuzat, totodată, compania că încalcă contractul colectiv de muncă prin monitorizarea angajaților pe tot parcusul zilei. Judecătorii au susținut, însă, că dacă angajații voiau pauze plătite pentru fumat și cafea, trebuia ca acestea să fie negociate expres în cadrul contractului colectiv.

În luarea deciziei, tribunalul din Spania s-a bazat pe o decizie anterioară, potrivit căreia angajații nu au dreptul la pauze plătite pentru fumat, cafea sau micul-dejun.