Guvernul laburist, care s-a retras ieri, prezentase un plan de buget prudent ce presupunea cheltuirea a 135 miliarde de coroane (22 miliarde de dolari) pentru a acoperi deficitul tarii anul viitor.

Asta inseamna ca administratia condusa de Solberg va avea la dispozitie alte 54 miliarde de coroane pentru cheltuiala.

Noul premier si echipa sa au timp pana in noiembrie sa ajusteze planul bugetar, dand deja de inteles ca vor sa investeasca mai mult in infrastructura, educatie si sanatate. De asemenea, este planuita o taiere de taxe. Banii provin din fondul petrolier al tarii.

“As vrea sa verific in buget si sa vad daca sunt destule investitii alocate pentru educatie, cercetare si infrastructura, precum si daca exista un cadru propice pentru companiile mici si medii. Trebuie sa avem investitii masive, nu doar in industria petroliera, ci si in alte sectoare ale economiei”, a declarat Jan Tore Sanner, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator.

Guvernul laburist, care tocmai a iesit din scena, anuntase ca va cheltui 2,9 % din fondurile petroliere ale tarii, fara sa depaseasca plafonul de 4%, pentru al cincilea an la rand. Procentul poate parea unul restrictiv, dar nu este deloc cazul, avand in vedere ca fondul aproape si-a dublat valoarea incepand din 2010. Acesta va creste pana la 870 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului viitor, urmand sa atinga 1,2 trilioane de dolari pana in 2020, potrivit previziunilor guvernului.

Confederatia Intreprinderilor Norvegiene (NHO), cel mai mare grup de business al tarii, pune deja presiune pe noul guvern sa se foloseasca de banii avuti: “Economia Norvegiei incetineste si exista riscul unei cresteri a creditelor. NHO are deci asteptari clare de la noul guvern, ca acesta se va concentra mai mult pe investitii in adaugirile pe care le va face la bugetul de stat.”

Norvegia este cel mai mare producator petrolier si de gaze al Europei, cu incasari uriase din aceasta industrie.