"Piata datoriei publice in Europa este destul de importanta. Daca se exclud datoriile statelor, datoria sectorului public a atins la 1.800 de miliarde de euro in 2014", a explicat directorul Moody's Public Sector Europe, David Rubinoff.

Potrivit Moody's, aceasta piata a crescut cu 2,6% anul trecut si va continua sa ia amploare.

In primul sau studiu, publicat luni, Moody's Public Sector Europe a estimat luni ca numai necesitatile de finantare ale sectorului public din primele cinci piete europene reunite (Germania, Marea Britanie, Franta, Spania si Italia) ar urma sa se ridice la 180 de miliarde de euro in anul 2016.

"Constatam de mai multi ani ca in tarile cheie, entitatile publice au un acces direct la pietele de capital', a explicat David Rubinoff pentru care exista doua explicatii la acest fenomen. 'Mai intai, masurile de austeritate adoptate la nivelul statelor au oferit mai multe responsabilitati pentru anumite entitati publice. In al doilea rand, anumite banci si-au redus creditele acordate pentru acest sector", a precizat David Rubinoff.

La final, sectorul public se vede nevoit sa se imprumute direct de pe pietele financiare si, gratie politicilor de relaxare cantitativa demarate de bancile centrale, poate face acest lucru mai usor prin emiterea de obligatiuni la randamente rezonabile.

Prin crearea Moody's Public Sector Europe, promovata drept prima agentie de rating dedicata sectorului public din Europa, grupul Moody's vrea sa 'serveasca mai bine aceasta piata in crestere si foarte specifica'.

Moody's Public Sector Europe se va baza pe o echipa de 19 analisti care vor avea sediul la Londra.