Temerile Moody's vin dupa un raport elaborat de consultantii de la Oxford Economics care estimeaza ca PIB-ul Regatului Unit ar putea scadea cu aproape 4% daca va fi redusa migratia in urma unui Brexit.

Premierul britanic, David Cameron, a lansat luna trecuta campania pentru mentinerea tarii in UE, dar demersul se anunta dificil. Exista in continuare un numar important de alegatori indecisi, dar si un puternic curent eurosceptic in chiar randurile partidului sau conservator.

In prezent, Marea Britanie beneficiaza de un rating cu o treapta sub nivelul maxim "AAA", cu perspectiva stabila, dar Moody's avertizeaza ca un vot in favoarea iesirii din UE ar putea duce la o perspectiva negativa a ratingului.

"Aceasta, deoarece noi credem ca un Brexit ar duce la sporirea incertitudinilor, care vor afecta ritmul de crestere al economiei pe termen mediu. Exista riscuri negative clare, in special daca noile aranjamente vor provoca o intrerupere substantiala a comertului sau a intrarilor de capital", se arata in raportul Moody's, citat de Agerpres.

Impactul asupra asiguratorilor si bancilor britanice va fi limitat, daca ele nu se vor confrunta cu bariere in cazul operarii in UE, apreciaza Moody's.

Comitetul de politica monetara al Bancii Angliei (BoE) a avertizat recent ca incertitudinile privind iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) ar putea intarzia deciziile de investitii si ar putea inrautati ritmul de crestere al economiei.

In minuta sedintei de politica monetara din martie se arata ca "par sa creasca incertitudinile privind rezultatele referendumului privind ramanerea Marii Britanii in UE".

"Aceste incertitudini au dus la deprecierea lirei sterline. De asemenea, ar putea intarzia deciziile de investitii si ar putea inrautati ritmul de crestere al economiei", se mai spune in document.

BoE se asteapta la o crestere a economiei Marii Britanii de 2,2% anul acesta si de 2,3% anul viitor, in timp ce Guvernul de la Londra estimeaza un avans de 2% in 2016 si de 2,2% in 2017.

In 23 iunie, cetatenii Marii Britanii vor vota, prin referendum, daca raman sau nu in Uniunea Europeana.