Tarifele vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, au intrat în vigoare la data de 23 martie.

De asemenea, Donald Trump a ameninţat că va introduce şi tarife vamale de până la 25% pentru importurile de autoturisme şi piese auto, o măsură care ar duce la creşterea costurilor vehiculelor, ar afecta vânzările de automobile şi locurile de muncă din industria auto.

Reprezentanţii UE, Canadei, Mexicului, Coreei de Sud şi Japoniei se vor reuni la Geneva în data de 31 iulie pentru a dezbate cum vor răspunde potenţialei impuneri de către SUA a unor tarife vamale la importurile de autoturisme şi piese auto, scrie Agerpres.

De asemenea, participanţii vor analiza perspectivele reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Alte surse susţin că ar putea fi încheiat un acord internaţional privind reducerea tarifelor vamale la importurile de autoturisme.

Chiar dacă şeful statului american - Donald Trump - şi preşedintele Comisiei Europene - Jean-Claude Juncker - au fost de acord săptămâna aceasta să se abţină de la "acţiuni unilaterale", în condiţiile în care cele două părţi negociază un acord comercial, încă este în derulare o anchetă a Departamentului american al Comerţului, iar legislaţia SUA permite impunerea unor restricţii comerciale dacă investigaţia demonstrează că importurile de maşini afectează securitatea naţională. Aceste evoluţii menţin presiunile asupra principalelor state exportatoare de automobile, susţin sursele.

Joi, secretarul american pentru comerţ, Wilbur Ross, declara: "Preşedintele ne-a cerut să continuăm investigaţia şi să adunăm toate probele dar nu vom adopta nicio măsură care să afecteze negocierile. Am fost de acord să nu impunem tarife vamale la importurile de maşini în timp ce negocierile sunt în desfăşurare".

Ţările exportatoare de maşini ar putea încheia un acord prin care ar reduce tarifele până la nivele convenite pentru un set specific de produse, un concept cunoscut în comerţul internaţional sub denumirea de "acord plurilateral" (care permite statelor să încheie acorduri cu privire la tarife fără a include toate ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului).

Printre cei care intenţionează să ia parte la reuniunea de la Geneva se află: Jean-Luc Demarty, director general al Direcţiei Generale Comerţ din cadrul Comisiei Europene, Juan Carlos Baker, subsecretar de stat pentru comerţul mondial în Mexic, Timothy Sargent, adjunctul ministrului canadian al comerţului internaţional şi Kazuyuki Yamazaki, adjunctul ministrului Afacerilor Externe din Japonia, susţin sursele.