Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada iunie - august 2020 rata şomajului a urcat la 4,5%, de la 4,1% în precedentele trei luni, iar disponibilizările au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2009, când Regatul Unit era puternic afectat criza financiară globală. Economiştii se aşteptau ca rata şomajului să ajungă la 4,3%.

Din martie, a existat "o creştere semnificativă" a numărului celor care şi-au pierdut locul de muncă şi sunt în căutarea unei slujbe.

"De la debutul pandemiei, numărul total al angajaţilor a scăzut cu aproximativ o jumătate de milion, există anumite grupuri care par cele mai afectate, în special tinerii", a afirmat Jonathan Athow, statistician în cadrul ONS, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că s-a înregistrat un număr ridicat de concedieri în anumite sectoare, cum ar fi ospitalitatea, firmele de turism şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Conform ONS, un număr estimat de 1,5 milioane de persoane nu erau angajate în perioada iunie - august 2020, în timp ce disponibilizările s-au situat la 227.000. De asemenea, numărul celor care au cerut beneficii oferite de locurile de muncă a atins 2,7 milioane în septembrie, o creştere de 1,5 milioane de la debutul crizei, în martie.

Analiştii de la Citibank sugerează că rata şomajului ar putea ajunge la 8,5% în primul semestru din 2021 - un nivel care nu a mai fost înregistrat de la începutul lui 1990.

În perioada iunie - august 2020, numărul de angajaţi a scăzut cu 153.000, mult peste previziunile analiştilor, de 30.000.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, a anunţat vineri un nou program pe şase luni menit să stopeze creşterea şomajului, prin care se oferă ajutor suplimentar companiilor şi angajaţilor care şi-au oprit activitatea în urma restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.

Programul, care va costa probabil miliarde de lire sterline, prevede că Executivul va plăti până la două treimi din salariul fiecărui angajat, cu o limită de 2.000 de lire sterline (2.274 dolari) pe lună, dacă lucrează pentru companii care au fost forţate să se închidă temporar, a explicat Sunak.

Este o extindere a schemei de sprijinire a locurilor de muncă, care urma să se încheie luna aceasta, pentru companiile care au nevoite să-şi oprească activitatea şi pentru angajaţii lor.

Datele autorităţilor fiscale din Regatul Unit arată că numărul angajaţilor pe statele de plată ale companiilor a urcat cu 20.000 în septembrie, comparativ cu luna precedentă, reducându-se astfel numărul angajaţilor care nu mai sunt din martie pe statele de plată ale companiilor la 673.000.

Recent, Banca Angliei previziona că până la finalul anului rata şomajului va ajunge la 7,5%.

Economia britanică s-a contractat cu un nivel record, 20,4%, în trimestrul doi din 2020, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), conform datelor publicate luna trecută de Oficiul Naţional de Statistică. Este cel mai sever declin raportat până acum de o economie importantă şi este în linie cu estimările analiştilor. Marea Britanie este a şasea economie a lumii.