Malta pariază pe monedele virtuale, pentru a-și mări avuţia, însă experții susțin că paradisul fiscal a devenit prea prietenos cu un sector care îngrijorează autorităţile de reglementare din alte ţări.

Multe platforme au utilizatori dintr-o anumită ţară, care deseori nu este şi locul în care compania a ales să se înregistreze. Majoritatea tranzacţiilor cu criptomonede sunt operate de companii înregistrate în Malta”, a afirmat Sheena Shah, analist la Morgan Stanley.

Malta nu ar ocupa o poziţie atât de înaltă pe lista statelor unde sunt înregistrate companiile care operează platforme de tranzacţionare a monedelor virtuale dacă recent nu ar fi avut loc un transfer al celei mai importante platforme de tranzacţionare, a notat Shah.

Aceasta s-a referit la compania Binance, înfiinţată anul trecut în Hong Kong, care a anunţat în luna martie că îşi mută domiciliul legal în Malta, după ce autorităţile de reglementare din Asia au înăsprit reglementările referitoare la monedele virtuale.

În timp ce o mare parte a volumului tranzacţiilor se mută în Malta, majoritatea platformelor destinate tranzacţiilor cu criptomonede se află în Marea Britanie, Hong Kong şi Statele Unite, potrivit Morgan Stanley.

Deși mulți analiști susțin că sunt monedele viitorului, în prezent criptomonedele sunt percepute ca fiind foarte riscante, din cauza volatilitații mari și a lipsei de reglementare din domeniu. Majoritatea autorităților și băncilor centrale din lume nu recomandă folosirea lor și atrag atenția celor care le folosesc asupra riscurilor la care se expun.

La începutul anului, giganții bancari JPMorgan, Bank of America şi Citigroup au interzis achiziţiile de bitcoin şi alte monede virtuale cu cardurile lor de credit, pentru că bancile nu vor să suporte riscurile asociate cu tranzacţiile respective.

Achiziţiile de monede virtuale pot crea mari probleme băncilor, dacă clienţii fac plasamente nerentabile şi nu mai pot să îşi plătească datoriile. Există şi riscul ca hoţii să folosească carduri furate sau bazate pe identităţi furate pentru a cumpăra monede virtuale.

În plus, autorităţile de reglementare cer băncilor să monitorizeze tranzacţiile clienţilor pentru a preveni spălarea de bani, ceea ce nu este uşor dacă dolarii sunt convertiţi în monede virtuale.

De asemenea, autorităţile de la Beijing şi-au anunţat intenţia de a elimina toate tranzacţiile cu criptomonede care se mai realizează încă în China, prin blocarea accesului la platformele de tranzacţionare din străinătate şi retragerea aplicaţiilor acestora de pe platformele mobile locale. Coreea de Sud a luat măsuri similar.

De asemenea, Banca Naţională a României clasifică monedele virtuale drept active speculative, extrem de volatile şi riscante, menţionând că descurajează orice fel de implicare în legătură cu acestea, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entităţile care oferă servicii de investiţii sau de tranzacţionare a acestor monede.